Overleg:Gup
Onderwerp toevoegenVolgens mij is de juiste naam guppy (ook wel gup genoemd), niet gup (ook wel guppy genoemd). De oorsprong van deze naam is namelijk Dr. R Guppy die Poecilia reticulata vond in Trinidad in 1866.
- Mee eens, ik zal de titel wijzigen en jouw tekst toevoegen. Elly 24 feb 2004 10:33 (CET)
- In veel Nederlandstalige literatuur wordt de vis Gup genoemd. Zo wordt de vis vaker Lebistes reticulates genoemd dan Poecilla reticulates. Overigens had ik vermeld staan dat de naam "guppy" veel gebruikt wordt en wilde ik een redirect aanmaken. GerardM 24 feb 2004 10:39 (CET)
Charles, je vermelding van Trinidad is juist. Hier een leuk extern artikel: [1]. Ik wijzig nog wat. GerardM 24 feb 2004 10:44 (CET)
Gerard, Dank voor de verwijzing, het is inderdaad een heel leuk artikel. Wat betreft je vermelding van de oorsprong van het guppy het volgende: Het verspreidingsgebied is veel groter. Guppy vond hem inderdaad in Trinidad in 1866. Maar de soort werd eerder gevonden in 1857 in Venezuela en beschreven in 1859. Omdat alleen de vrouwtjes werden beschreven werden de exemplaren die Guppy een paar jaar later uit Trinidad zond niet als dezelfde soort herkend en als een nieuwe soort beschreven. Voor een historisch overzicht van de verwarring omtrent de oorspronkelijke naamgeving van dit visje zie [[2]]
Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van het guppy is voor zover ik heb kunnen nagaan Centraal Amerika, Columbia, Venezuela, Brazilië, Trinidad en Tobago, en Barbados. Daar zou je oorspronkelijke vermelding van Yuakatan, Mexico heel goed in kunnen passen.
Levensduur
[brontekst bewerken]Hoe oud worden guppies eigenlijk? MaartenVidal 28 jul 2006 12:00 (CEST)
+++
Het visje genaamd Poecilia reticulata is genoemd naar maar niet ontdekt door Robert J.L Guppy, die geen dominee was.
Het is namelijk zo dat de Engelsman Dr. Robert John Lechmere Guppy deze vis, onder de wetenschappelijke naam bekend als Poecilia reticulata, niet (als eertse) ontdekt heeft. De herkomst van de diernaam 'guppy' daarentegen heeft wel met zijn persoon te maken.
Robert J.L. Guppy heeft exemplaren van de vis in Trinidad gevangen en naar het British Museum in London gestuurd waarna uit eerbetoon door A. Günther in 1866 zijn naam eraan gegeven werd. Echter enkele jaren eerder was deze soort reeds ontdekt en aldus beschreven door W.C.H. Peters in 1859 en F. De Filippi in 1861 en heeft het een wetenschappelijke naam gekregen.
Dit alles is in meerdere bronnen te verifiëren, zoals goede aquariumboeken en natuurlijk betrouwbare sites op internet. Zie als voorbeeld de navolgende links:
http://www.tofino-bc.com/guppy/lechmere.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_John_Lechmere_Guppy http://en.wikipedia.org/wiki/Guppy http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=3228 http://www.fishbase.org/Eschmeyer/EschPiscesSummary.cfm?ID=3228 http://www.fishbase.org/Nomenclature/SynonymsList.cfm?ID=3228&GenusName=Poecilia&SpeciesName=reticulata
Overigens zij opgemerkt dat in de 14e editie van de Grote Van Dale (2005) staat "genoemd naar Robert J.L. Guppy". In voorgaande edities van de Grote Van Dale en in het Van Dale etymologisch woordenboek staat (nog steeds) onterecht dat Robert J.L. Guppy de vis heeft ontdekt.
Tevens kan ik opmerken dat Robert J.L. Guppy geen dominee was. Dit laatste is een hardnekkig misverstand dat telkenmale uit diverse bronnen schijnt te worden overgenomen.
Kortom het visje genaamd Poecilia reticulata, in de volksmond beter bekend als guppy, is genoemd naar maar niet ontdekt door Robert J.L Guppy, die zeker geen dominee was.
Ik hoop dat ik middels bovenstaande tekst heb aan kunnen tonen wat de exacte herkomst is van de naam guppy voor het populaire aquariumvisje.
Betreft: problemen
[brontekst bewerken]Hoewel ik bekend ben met deze problemen bij andere vissoorten is dit het eerste dat ik ervan hoor bij guppen. Hoe dan ook kan dit probleem in zulks geval net als bij andere vissoorten opgelost worden door de nieuwe vissen in een quarantaine-aquarium te houden en de vissen langzaam aan elkaars water te laten wennen.
Sterfte
[brontekst bewerken]Gebruiker Kadaver zegt dat er geen grote sterfte is bij guppy's en het niet vaak voor komt, maar is het bij guppy's niet zo dat als je twee mannetjes en een vrouwtje in een vissenkom doet, dat de mannetjes gaan vechten en er altijd 1 komt te overlijden? mvg Coldbolt (O/B) 7 okt 2012 11:48 (CEST)
1. Ik bedoelde niet dat grote sterfte bij guppy's niet vaak voorkomt. Wel dat het beschreven fenomeen van grote sterfte na aanschaf nieuwe guppy's bij guppen praktisch nooit een probleem is. 2. Guppy's horen niet thuis in een vissenkom. Geen enkele vis eigenlijk. Guppen hebben een aquarium van minstens 50 liter nodig. 3. De mannetjes gaan niet vechten, maar ze gaan allebei achter het vrouwtje jagen. Het vrouwtje krijgt hierdoor zoveel stress dat de kans op ziekte en bijgevolg misschien ook sterfte veel groter wordt. Kadaver (overleg)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Guppy. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20130302105726/http://zoetwatervissen-nederland.nl/lijst_van_vissen/gup/ toegevoegd aan http://zoetwatervissen-nederland.nl/lijst_van_vissen/gup/
- Archief https://web.archive.org/web/20100329155302/http://www.guppywiki.org/ toegevoegd aan http://www.guppywiki.org/
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 04:11 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Guppy. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- sjabloon
{{Dode link}}
toegevoegd aan http://endlers.nl/proef/schrift/s.a.h./guppy_theorie_II.html
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 1 mei 2019 15:27 (CEST)