Teleruptor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Animatie van een impulsrelais: bij bekrachtiging zal het schakelcontact telkens een andere stand innemen (openen of sluiten)

Een teleruptor is een op afstand bediend bistabiel relais, waarbij één of meer schakelcontacten bij elke stroompuls van stand verandert. Deze stand blijft behouden tot een volgende puls. Andere veel gebruikte namen voor dit apparaat zijn impulsrelais of afstandschakelaar.

In de verlichtingswereld worden impulsrelais voorzien van drukknopaansluitingen waarmee lampen op afstand in- en uitgeschakeld of ook wel stapsgewijs gedimd kunnen worden. Het relais heeft twee standen, de contacten kunnen met een korte spanningspuls geschakeld worden. Het spanningsloos maken van het relais heeft geen invloed op deze stand. Het vasthouden van het anker in een van de twee posities kan langs mechanische of permanent magnetische weg geregeld zijn.

Toepassing[bewerken]

Een teleruptor biedt voordelen boven gewone monostabiel relais in schakelingen waarin het relais gedurende langere tijd in dezelfde stand moet blijven staan en waar een zo laag mogelijke stroomopname van belang is. De verhoogde contactdruk die onafhankelijk is van de bekrachtiging en een grotere betrouwbaarheid oplevert, is een ander voordeel. Ook de onafhankelijkheid van spanningsuitval kàn een voordeel zijn.

Werking[bewerken]

Een impulsrelais is een van op afstand gestuurde schakelaar, die werkt op het elektromagnetisch principe. Het mechanisme is zo gebouwd dat het schakelcontact, bij elke kort stroompuls door de ingebouwde spoel, van stand verandert. Het relais behoudt die stand tot de volgende impuls. Het impulsrelais wordt veel gebruikt wanneer een lichtpunt van op veel plaatsen moet bediend worden. Een schakeling met impulsschakelaar zal de kruisschakeling – combinatie van wissel- en kruisschakelaars – voordelig vervangen (kostprijs). Naargelang van het mechanisme van het relais bestaan er verschillende uitvoeringen.

Principe[bewerken]

Een impulsrelais of teleruptor is een magneetschakelaar. Een magneetschakelaar heeft een anker, een elektromagneet en één of meer contacten. Bij een impulsschakeling zal het anker van de elektromagneet het contact telkens een andere stand doen innemen (openen of sluiten). Die stand wordt behouden tot de elektromagneet opnieuw bekrachtigd wordt.

Zie ook[bewerken]

Domotica

Externe links[bewerken]