Teleruptor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Animatie van een impulsrelais: bij bekrachtiging zal het schakelcontact telkens een andere stand innemen (openen of sluiten)

Een teleruptor, impulsrelais of afstandschakelaar is een op afstand bediend bistabiel relais, waarbij één of meer schakelcontacten bij elke stroompuls van stand veranderen. Deze stand blijft behouden tot een volgende puls.

Een impulsrelais biedt voordelen boven gewone monostabiele relais in schakelingen waarin het relais gedurende langere tijd in dezelfde stand moet blijven staan, en waar een zo laag mogelijke stroomopname van belang is. De verhoogde contactdruk die onafhankelijk is van de bekrachtiging en daardoor een grotere betrouwbaarheid oplevert, is een ander voordeel. Ook de onafhankelijkheid van spanningsuitval kan een voordeel zijn.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Een teleruptor werkt volgens een elektromagnetisch principe. Het mechanisme is zo gebouwd dat het schakelcontact, bij elke korte stroompuls door de ingebouwde spoel, van stand verandert. Het relais behoudt die stand tot de volgende puls. Het vasthouden van het anker in een van de twee posities kan langs mechanische, of permanent magnetische weg geregeld zijn.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Het impulsrelais wordt gebruikt daar waar iets op afstand, vanaf meerdere plaatsen bediend moet worden. In de verlichtingswereld wordt het vaak toegepast om verlichting door middel van drukknopbediening op afstand in en uit te schakelen, of ook wel om deze stapsgewijs te dimmen. Het kan een kruisschakeling van enige omvang door materiaalbesparing voordelig vervangen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Domotica

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]