Tenrikyo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Tenrikyō in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

Tenrikyo

Tenrikyoemblem.svg
Geloof
Tenri-O-no-Mikoto
Ofudesaki
Gebruiken
Yoki yusan
Stichter
Oyasama (Miki Nakayama)
Heilige plaatsen
Tenri, Japan
Tenrikyo-hoofdkwartier, Tenri.

Tenrikyo (; Tenrikyō, letterlijk Het onderwijs van Goddelijke Reden), is een monotheïstische religie die oorspronkelijk uit Japan komt. De religie kent grote gelijkenissen met het Shintoïsme.

Tenrikyo is opgericht door Miki Nakayama,[1]. Ze kreeg in 1838 openbarende visies, waarna ze Tenrikyo stichtte. Tenrikyo telt wereldwijd ongeveer 2 miljoen aanhangers, waarvan 1,5 miljoen in Japan. Het kan daarom worden beschouwd als een wereldreligie.

Achtergrond[bewerken]

In Tenrikyo staat het bereiken van "yoki yusan" of "yoki gurashi" centraal. Hiermee wordt bedoeld dat men op de aarde een leuk leven moet leiden zonder enige vorm van hebberigheid, egoïsme, haat, angst of arrogantie. Er ligt een nadruk op het doen aan liefdadigheid.

Belangrijke kernwoorden

  • Yo (陽) is "positief", nagenoeg dezelfde betekenis als Yang in het Chinese Yin en Yang.
  • Ki (氣) is "geest" of "energie", nagenoeg dezelfde betekenis als Qi in Chinees.
  • Yusan (遊山) is "een uitje naar de bergen" (letterlijk: excursie), hiermee wordt bedoeld dat men er vaak op uit moet trekken.
  • Gurashi (暮) is "levensonderhoud", hiermee wordt bedoeld dat men 'van dag tot dag' moet leven.

In Tenrikyo gelooft men in één god, namelijk Tenri-O-no-Mikoto, (God de ouder) "Goddelijke Koning van Hemelse Reden". Reïncarnatie maakt een deel uit van de religie, maar hier ligt niet de nadruk op zoals in het Hindoeïsme.

Referenties[bewerken]

  1. Religious Movements Homepage: Tenrikyo Geraadpleegd op 2007-03-20

Externe links[bewerken]