Tichelwurk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tichelwurk
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Tichelwurk
Tichelwurk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 16′ NB, 5° 50′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Tichelwurk (taal: Fries) is een buurtschap in de Nederlandse provincie Friesland in het noorden van de gemeente Leeuwarden, gelegen aan de westoever van de Dokkumer Ee, tussen de plaatsen Bartlehiem en Wyns. De locatie valt formeel onder het dorp Stiens en wordt ook wel genoemd "Stienzer Tichelwurk". Het huidige buurtschap bestaat uit 14 woningen, waarvan twee boerderijen (nr 21 gelegen bij de zuidelijke entree van Tichelwurk en nr 24 gelegen bij de veerpont van Wyns)

De algemene benaming "Tichelwurk" (Nederlands: Tichelwerk) staat voor steenfabriek. Op deze plek was dan ook tot ca. 1920 een fabriek voor productie van rode baksteen (tichel) in bedrijf, ook bekend onder de naam Wynzer Tichelwurk. Langs de Dokkumer Ee stonden in totaal vier steenfabrieken.

School[bewerken]

Sinds 1874 had het Tichelwurk een eigen school met ca. 40 leerlingen. Ook was er een bakkerij en een kruidenier. De panden zijn verdwenen of hebben nu een woonbestemming. In 1943 is de school gesloten en gingen de kinderen in het zuidelijker gelegen Wyns naar school (incl. overzet over de Dokkumer Ee).

Externe links[bewerken]