Tigre dans une tempête tropicale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tigre dans une tempête tropicale
Tigre dans une tempête tropicale Surpris!
Tigre dans une tempête tropicale
Surpris!
Museum National Gallery
Verblijfplaats Londen
Kunstenaar Henri Rousseau
Jaar 1891
Type Olie op canvas
Afmetingen 130 cm × 162 cm cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Tigre dans une tempête tropicale, ook wel Surpris!, vertaald: Tijger in een tropische storm (Verrast!), is een schilderij van de Fransman Henri Rousseau uit 1891.

Het schilderij is het eerste uit de junglescènes waar Rousseau bekend mee is geworden, al duurde het nog tien jaar voordat hij met een tweede werk in dit genre kwam. Hij exposeerde het schilderij in 1891 in de Salon des indépendants.

Het schilderij ontving destijds wisselende kritieken, en werd tijdens zijn eerste expositie bijvoorbeeld geridiculiseerd omdat het kinderlijk naïef en amateuristisch zou zijn. Daarentegen leverde het ook zijn eerste serieuze recensie op, namelijk van Félix Vallotton, die vond dat het schilderij beslist bekeken moest worden. Vallotton prees juist de naïviteit in Rousseau's schilderijen.

Volgens Rousseau zou hij kennis over de jungle hebben opgedaan, toen hij in de jaren 1860 diende in Mexico. Er wordt echter aangenomen dat hij zijn kennis opdeed van andere afbeeldingen en tijdens bezoeken aan botanische tuinen in Parijs.

Het schilderij werd in 1972 aangekocht door de National Gallery in Londen, dankzij een aanzienlijke donatie van de Amerikaanse filantroop Walter Annenberg.