TinyURL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

TinyURL is een domeinomleidingsdienst, deze maakt van lange URL's kortere.

Dienst[bewerken]

De website TinyURL.com heeft een invoerveld waar een lang internetadres (URL) ingevoerd kan worden. Voor elke ingevoerde URL wordt een nieuwe alias in de database aangemaakt, en een kortere URL teruggegeven, zoals tinyurl.com/1zt. Als de URL al in de database staat, wordt een bestaande alias teruggegeven en geen tweede alias aangemaakt. De kortere URL verwijst direct door naar de langere.

Kortere URL's worden als handiger beschouwd omdat ze handiger op te schrijven, onthouden en uit te delen zijn, en er minder makkelijk fouten in gemaakt worden. Ook zijn ze geschikt voor media waar maar weinig ruimte is, zoals het onderwerp van een IRC-kanaal, e-mailondertekening of tweet op het welbekende Twitter waar lange links vaak al automatisch worden ingekort door TinyURL gelijkwaardige diensten. Ook breken sommige e-mailclients een regel af bij een bepaalde lengte (vaak 78 tekens). Een URL langer dan deze lengte moet dan door de gebruiker via knippen en plakken naar de browser gekopieerd worden in plaats van het handiger directe klikken op een link. Een korte URL heeft minder kans om afgebroken te worden.

Kritiek[bewerken]

Het voordeel dat TinyURL biedt, levert ook een aantal potentiële problemen op, die geleid hebben tot kritiek op het gebruik ervan.

Korte URL's zijn ondoorzichtig en verbergen de uiteindelijke bestemming voor de gebruiker. Dit kan gebruikt worden om mensen moedwillig naar websites te sturen die kwetsend zijn, hun computer doen crashen of content bevatten die veiligheidslekken in browsers exploiteren. Om dit misbruik tegen te gaan, biedt TinyURL een cookie-gebaseerde dienst aan die een gebruiker eerst naar TinyURL stuurt, waar hij de volledige link kan zien vóór deze aan te klikken.

Korte URL's introduceren ook een afhankelijkheid van een dienst door derden die kan veranderen of ophouden te bestaan. Bovendien zou TinyURL privacygevoelige informatie over gebruikers op kunnen slaan.

Externe link[bewerken]