Topleveldomein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Top-level-domein)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deel van de topleveldomeinen in West-Afrika. Complete wereldkaart

Een topleveldomein of TLD (letterlijk hoogste-niveaudomein) is het meest rechtse gedeelte in een internetdomeinnaam. Het wordt door de ICANN onder andere toegekend aan onafhankelijke landen. Er wordt ook wel extensie of internetextensie gebruikt, maar dat is een verwarrende term omdat domeinnamen van rechts naar links uitgebreid worden en het woord extensie "uitbreiding" impliceert, en omdat er ook bestandsextensies zijn.

De meeste Belgische sites hebben .be als laatste deel van hun domeinnaam, terwijl dat bij Surinaamse domeinen .sr is en bij Nederlandse websites .nl. Dit type TLD bestaat uit 2 letters en is ontleend aan ISO 3166-1.

Door een beslissing van ICANN in 2011 wordt het mogelijk om een eigen, generiek TLD aan te vragen en de domeinnamen daarop zelf te verdelen.[1] Het new gTLD-programma is gestart begin 2012. De bedoeling is dat tegen eind 2013 de eerste van honderden nieuwe topleveldomeinen beschikbaar komen voor registratie. Voorbeelden hiervan zijn .vlaanderen, .brussels, .frl (Friesland). Sinds 27 maart 2015 ook .amsterdam.[2] Het heeft de voor- en nadelen daarvan laten onderzoeken; de conclusie van de verkenning was dat het al met al niet beter of slechter is dan het gebruik van .nl, waaronder .overheid.nl.[3] Ook de Nederlandse politie heeft een gTLD aangevraagd en .politie is sinds 23 juni 2016 in de lucht.[4] Vanaf kwartaal 3 van 2023 kunnen nieuwe topleveldomeinen worden aangevraagd bij het ICANN.

Soorten TLD's[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse soorten TLD's:

  • gTLD's: generieke TLD's, deze hebben meestal drie of meer tekens. Deze kan men onderverdelen in:
    • sTLD's: sponsored Top-Level Domains - gesponsorde TLD's
    • uTLD's: unsponsored TLDs - niet-gesponsorde TLD's
  • ccTLD's: Country-Code Top-Level Domains, voorbehouden voor landen, overzeese gebieden en supranationale structuren zoals de Europese Unie
  • Een speciale TLD is .arpa (Address and Routing Parameter Area domain), deze is voorbehouden voor internet-infrastructuurdoeleinden.

Generieke TLD's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Generiek topleveldomein voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Generieke TLD's behoren niet aan één bepaald land toe, maar kunnen verschillende categorieën websites bedienen. Zie de navigatie onder de bronvermelding.

Nationale TLD's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ccTLD voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie hiervoor de lijst van topleveldomeinen op het internet. Zie ook de navigatie onder de bronvermelding.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]