Twee Dialogen (Silvestrov)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Twee Dialogen met een Nawoord
Componist Valentin Silvestrov
Compositiedatum 2001/2002
Opgedragen aan Arvo Pärt
Duur 10 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Twee Dialogen met een Nawoord is een compositie van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov. Het is gecomponeerd voor strijkorkest met piano.

De compositie maakt deel uit van een serie werken die Silvestrov schreef op basis van compositiefragmenten, die niet via officiële weg waren uitgegeven, maar als een papiersnipper of anderszins hebben overleefd. In dit geval betreft het een compositie van Franz Schubert, die jarenlang alleen in de hoofden van mensen bestond; het werk werd alleen via mondelinge overlevering overgebracht totdat het ver na de dood van de componist zo beroemd was dat het uiteindelijk aan het papier werd toevertrouwd: de Kupelweise Walz. Een ander deel betreft de verwerking van een muzikale krabbel van Richard Wagner. Het verhaal gaat dat die muzikale krabbel voor het eerst werd aangetroffen op een vel dat ook een schets bevatte van zijn latere opera Tristan en Isolde uit 1858; later nog een keer in de tijd dat Wagner bezig was met Parsifal.

De gehele serie als boven bedoeld ademt een sfeer uit van new age-muziek. Als de thematiek dan ook nog een tweetal dialogen is tussen de asceet Arvo Pärt en de filosofisch ingestelde Silvestrov, dan wordt de muziek zeer lichtvoetig, zeer rustig voortkabbelend.

Delen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hochzeitwalzer (Schubert)
  • Postludium (Wagner)
  • Morgenserenade

Bron en discografie[bewerken | brontekst bewerken]