Tweede Jan Steenstraat 112-114

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tweede Jan Steenstraat 112-114
Het gebouw, januari 2016
Locatie
Locatie Amsterdam
Adres Tweede Jan Steenstraat 112-114Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 54′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woonhuizen, bedrijfsruimten
Huidig gebruik woonhuizen
Bouw gereed 1881
Architectuur
Bouwstijl eclectische
Bouwinfo
Architect C.G.O van der Sande
P. J. van den Berg
P. Peereboom
Erkenning
Monumentstatus Gemeentemonument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het gebouw Tweede Jan Steenstraat 112-114 bestaat uit een tweetal woonhuizen aan de Tweede Jan Steenstraat in De Pijp te Amsterdam-Zuid.

Gebouwen en adressen[bewerken | brontekst bewerken]

Het complex is ontworpen door de architecten Peereboom, Van den Berg en Van der Sande is een eclectische bouwstijl. Het maakte deel uit van een complex van zeven gebouwen, die op de hoek van de Tweede Jan Steenstraat met de Amsteldijk zouden herrijzen. De gebouwen zijn qua bouwstijl vrij onopvallend voor de buurt. Wat ze bijzonder maakt zijn de balkons. Het casco van de nummers 112 en 114 heeft een teruggetrokken middenstuk ten opzichte van de rooilijn. De keus om de balkons zo te construeren is waarschijnlijk genomen omdat de nauwe straat geen uitstekende balkons toestaat. Aan de andere kant was de straat ten tijde van de bouw bepaald breed te noemen, vergeleken met de gemiddelde straat in het centrum. Dat is goed te zien op de foto in het Stadsarchief van de in 1929 jubilerende ijsfabriek op nummer 80, als alle bestelwagens en karren in de breedte staan opgesteld voor de foto.

Deze stijl is ook toegepast op de adressen Amsteldijk 22 en 23. Amsteldijk 21 is ook nog gebouwd volgens de tekening, echter de gebouwen nrs. 19 en 20 zijn afwijkend neergezet, hier zouden ook inspringende balkons geplaatst worden, maar anno 2015 zijn die niet aanwezig en is er ook geen spoor van te zien. De zijgevel van gebouw 19 aan de Tweede Jan Steenstraat is wel weer uitgevoerd in de trant van de bouwtekening.[1] Tussen de gebouwen aan de Tweede Jan Steenstraat en aan de Amsteldijk zit een open ruimte, die ook op de tekening is te zien.

Architect[bewerken | brontekst bewerken]

Carolus Gummarus Odo van der Sande was van huis uit makelaar. Hij was betrokken bij het verhuren van huizen, maar ook bij het veilen van schepen. Daarnaast was hij timmerman.[2] Hij is in 1882 getrouwd met Helena Mathilda Verheijen. Hij werd in april 1889 failliet verklaard.

Gevelsteen[bewerken | brontekst bewerken]

Gevelsteen in januari 2016

Tot in de jaren tachtig was hier gevestigd een deel van Ph. Zeehandelaar, handel in sanitaire en waterleiding artikelen. Het bedrijf kreeg zijn naam van Minicus Zeehandelaar (Amsterdam, 17 augustus 1883- Sobibór, 4 juni 1943, die zich Philip noemde. Hij was getrouwd met Anna Konijn (Amsterdam, 29 maart 1886 - Sobibór, 4 juni 1943). Zij trouwden in Café De Ysbreeker. Eerder was hij werkzaam als diamantslijper. Als Joden werden zij afgevoerd naar vernietigingskamp Sobibór en daar om het leven gebracht.[3]