Gebruiker:Mathonius/... der Nederlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nederlands koningshuis[bewerken | brontekst bewerken]

Toelichting[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige titel van het artikel over koningin Beatrix is 'Beatrix der Nederlanden'. Op de bijbehorende overlegpagina is in het verleden meerdere malen gediscussieerd over deze titel.

De voorstanders van een titelwijziging menen dat de huidige titel niet officieel maar zelfverzonnen is. Zij wijzen ook op het ontbreken van voldoende betrouwbare bronnen die de huidige titel kunnen ondersteunen. De huidige titel is volgens hen derhalve in strijd met belangrijke regels als Wikipedia:Geen origineel onderzoek en Wikipedia:Verifieerbaarheid. Dat is onder meer kwalijk omdat het Wikipedia minder betrouwbaar maakt en omdat andere websites deze, mogelijk onjuiste, gegevens van ons overnemen. Zo verspreidt Wikipedia verzinsels in plaats van zinvolle kennis. De tegenstanders van een titelwijziging doen een beroep op de richtlijnen voor het benoemen van pagina's, volgens dewelke de titels van de artikelen over monarchen als volgt tot stand komen: monarchale naam, eventueel nummer en (van) land. Dit principe wordt vaak toegepast, zoals te zien is aan lemma's als 'Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk', 'Frederik III van Denemarken' en 'Beatrix der Nederlanden', maar voor Duitse keizers geldt een uitzondering, zoals te zien is in bijv. Categorie:Koning van Duitsland en Categorie:Keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Deze peiling gaat over de titels van de artikelen over leden van het Nederlandse koningshuis, zoals koningin Beatrix (weldra prinses) en prins Willem-Alexander (weldra koning). Met andere woorden, deze peiling gaat over alle artikelen waarbij gekozen is voor de verwoording 'der Nederlanden' in titels als 'Beatrix der Nederlanden'.

Stemopties[bewerken | brontekst bewerken]

Monarchale naam, land[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld: 'Beatrix der Nederlanden'.

Monarchale naam, komma, titel[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld: 'Beatrix, koningin der Nederlanden'.

Monarchale naam, achtervoegsel indien nodig[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld: 'Beatrix (koningin der Nederlanden)'.

Monarchale naam, familienaam[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld: 'Beatrix van Oranje-Nassau'.