Wende (DDR)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Val van de Muur)
Ga naar: navigatie, zoeken
Wekelijkse "Montagsdemonstration" in Leipzig
Wekelijkse "Montagsdemonstration" in Leipzig
Plauen, 30 oktober 1989, demonstratie voor het stadhuis
De val van de Berlijnse Muur

Met het begrip Wende (Omwenteling) wordt de ontwikkeling aangeduid van 1989 en 1990 waarin de Duitse Democratische Republiek (DDR) veranderde van een communistische dictatuur in een parlementaire democratie. De belangrijkste gebeurtenis was op 9 november 1989 de opening van de Berlijnse Muur (de "Val van de Muur"). Uiteindelijk mondde de Wende uit in de Duitse hereniging.

De belangrijkste gebeurtenissen in die periode waren:

  • De openstelling van de grens tussen Hongarije en Oostenrijk op 19 augustus 1989. In het kader van een Pan-Europese picknick werd de grens een aantal uren opengesteld. Ruim 600 DDR-burgers maakten van de gelegenheid gebruik om de grens naar Oostenrijk over te steken en te vluchten naar de Bondsrepubliek. Hierna kwam een massale vluchtelingenstroom op gang uit de DDR naar met name Tsjechoslowakije (het enige land dat Duitsers uit de DDR zonder visum konden bezoeken) en naar Hongarije, dat op 11 september de grenzen met Oostenrijk definitief had geopend. Vanaf 11 september vluchtten via Hongarije binnen 3 dagen 15.000 DDR-burgers, tot het eind van de maand gevolgd door nog eens 20.000 vluchtelingen. In de ambassade van de Bondsrepubliek in Praag verzamelden zich 4700 vluchtelingen, terwijl de ambassade in Warschau 800 vluchtelingen telde.
  • De vreedzame maandagsdemonstraties die in Leipzig gehouden werden om te demonstreren voor meer vrijheden. Deze demonstraties werden zo massaal dat het DDR-regime deze niet meer konden onderdrukken zonder een bloedbad aan te richten. Op 9 oktober namen 70.000 mensen aan de demonstratie deel en op 4 november demonstreerden 500.000 mensen in Oost-Berlijn.
  • Op 9 november 1989 werd de Berlijnse Muur geopend, waarna miljoenen Duitsers uit de DDR het westen bezochten (en grotendeels terugkeerden).
  • De overgang naar een parlementaire democratie werd voorbereid door rondetafelgesprekken tussen de SED-regering onder Hans Modrow en vertegenwoordigers van oppositiegroeperingen. Het eerste rondetafelgesprek vond plaats op 7 december 1989 en het zestiende en laatste gesprek vond plaats op 12 maart 1990. Deze gesprekken resulteerden in de eerste vrije verkiezingen in de DDR op 18 maart 1990.

De nieuwe democratisch gekozen regering De Maizière begon de onderhandelingen met de Bondsrepubliek en de geallieerde bezettingsmachten. Op 3 oktober 1990 hief de DDR zich op en sloten de Oost-Duitse deelstaten zich aan bij de Bondsrepubliek.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]