Valga (Estland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valga
Gemeente in Estland Vlag van gemeente
Valga coat of arms.svg
Valga (Estland) (Estland)
Valga (Estland)
Situering
Provincie Valgamaa
Coördinaten 57° 46′ NB, 26° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 16,5 km²
Inwoners (2011) 13.629
(824 inw./km²)
Overig
Website www.valga.ee
Foto's
Valga
Valga
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Valga is een stad in Estland met ruim 15.000 inwoners, gelegen aan de grens met Letland. Het is de hoofdstad van de provincie Valgamaa. Valga vormt samen met Valka in Letland een gedeelde stad, de grens tussen Estland en Letland loopt dwars door het stadje heen, al is het Estische Valga ruim twee keer zo groot.

Valga als grensstad[bewerken]

Gedurende meer dan vier eeuwen vormden beide plaatsen één stad onder de (Duitse) naam Walk. Toen Estland en Letland zich na de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk maakten van Rusland ontstond er een geschil tussen beide landen over waar de grens zou moeten lopen bij Valga/Valka. Na internationale bemiddeling door de Britse kolonel S.G. Tallents werd op 1 juli 1920 de huidige grens vastgesteld. Tussen 1940 en 1991, toen zowel Estland als Letland bij de Sovjet-Unie waren ingelijfd, had de grens zijn betekenis grotendeels verloren. In 1991 verschenen er weer grensposten.

Tegenwoordig beslaat Valga een oppervlakte van 16,5 km² en heeft het omstreeks 15.000 inwoners. Valka heeft een oppervlakte van 14,2 km² en telt ongeveer 7000 inwoners.

Bij Valga passeren dagelijks doorgaande internationale bussen en treinen de grens. De meeste bussen stoppen echter voor de grens, maar men kan te voet de grens oversteken bij een van de drie grensposten en aan de andere zijde op een lokale of regionale bus stappen.

Sinds de toetreding van Estland en Letland tot het Verdrag van Schengen in 2006 is de grens door deze gedeelde stad in ieder geval fysiek opgehouden te bestaan.

De gemeente met omliggende gemeenten