Vervalst geneesmiddel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vervalste geneesmiddelen bevatten verlaagde of zelfs geen concentratie aan actieve stoffen. De merkhouder verliest zo zijn inkomsten en/of royalty's. De koper van zijn kant wordt niet alleen bedrogen, maar het kan ook levensbedreigend zijn op korte of lange termijn. Te lage doseringen antibiotica werken bovendien antibioticaresistentie in de hand.

In Belgische en Nederlandse apotheken kunnen deze vervalste geneesmiddelen niet worden aangeboden, maar buiten het reguliere circuit kan je er wel kopen: Via het internet kan je bijvoorbeeld makkelijk (al dan niet echte) Viagra kopen. De lucrativiteit van deze handel wordt aangetoond door het grote aandeel van de spam-e-mails die deze producten aanprijzen.

In Afrika circuleren geneesmiddelen (antibiotica en hiv-remmers) in perfect nagemaakte verpakkingen. Ze worden geproduceerd door reguliere geneesmiddelfabrikanten die ook originele en generische geneesmiddelen produceren. Via vrijhavens als Mauritius en Zanzibar worden ze ingevoerd door criminele organisaties.