Hoofdpostkantoor (Leeuwarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpostkantoor
Het voormalige hoofdpostkantoor van Leeuwarden
Het voormalige hoofdpostkantoor van Leeuwarden
Locatie Leeuwarden
Oorspr. functie Postkantoor
Opening 1904
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 24403
Architect C.H. Peters
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het hoofdpostkantoor in Leeuwarden is een voormalig postkantoor gelegen aan de Tweebaksmarkt nummer 25 en is een rijksmonument. Het pand is ontworpen door de Rijksbouwmeester C.H. Peters. Het heeft een rijk bewerkte houten kap die leunt op grote pilaren. In het gebouw is tegenwoordig een hotel en congrescentrum gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

Aan het begin van de twintigste eeuw bleek het postkantoor van Leeuwarden aan de Wortelhaven te klein en besloot het Ministerie tot nieuwbouw, dat ook aan telegrafie en telefonie plaats moest bieden.

Bij de sloop van de aanwezige bebouwing vond men resten van het voormalige klooster van de minderbroeders, waaronder muurresten en een poortje. Deze vondsten werden in het nieuwe gebouw geïntegreerd. In 1903 werd het gebouw in gebruik genomen. In de jaren vijftig bleek het gebouw te klein en was uitbreiding noodzakelijk.

Latere functie[bewerken]

In 2003 werd het in gebruik genomen als congrescentrum "Post-Plaza" en in 2008 is het uitgebreid naar Grand Hotel Post-Plaza, door een restaurant en 43 kamers in het naastgelegen pand, de vroegere Gratama en DNB. In 2015 heeft het congrescentrum een herbestemming gekregen en zijn er nog eens 40 kamers en een Grand Café gerealiseerd in het Postkantoor. De naam is gewijzigd naar Post-Plaza Hotel & Grand Café.