Vrij goed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door XXBlackburnXx (overleg | bijdragen) op 29 aug 2019 om 16:48. (Wijzigingen door 77.167.62.56 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Wutsje)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een vrij goed is iets wat geen productiemiddelen kost om het te produceren. Voorbeelden zijn: een wandeling, zonlicht en regen. Het tegenovergestelde is schaarste.

Doordat vrije goederen zelf niet schaars zijn en de productie ervan ook geen gebruik maakt van (schaarse) productiemiddelen, is het 'gebruik' van vrije goederen vaak gratis. Een uitzondering hierop zijn immateriële goederen zoals de reproductie van uitvindingen die beschermd kunnen worden door het octrooirecht. De bedenker van een vinding of de componist van een muziekstuk steekt wel schaarse productiemiddelen (in ieder geval zijn eigen schaarse tijd) in het creëren ervan. Dankzij wet- en regelgeving rondom intellectueel eigendom kan hij ook een vergoeding opeisen voor de reproductie van zijn creatie, ook al gaat het in economisch opzicht hier om 'vrije goederen'.