Waal en Burg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waal en Burg
Natuurgebied
Waal en Burg (Noord-Holland)
Waal en Burg
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Texel
Coördinaten 53° 6′ NB, 4° 48′ OL
Dichtstbijzijnde plaats De Koog
Informatie
Beheer Natuurmonumenten
Foto's
Weegeswaal aan de Waal en Burgerdijk
Weegeswaal aan de Waal en Burgerdijk

Waal en Burg (ook geschreven als Waalenburg) is een polder en natuurgebied bij De Koog op Texel. Het natuurgebied vormt een onderdeel van de bezittingen van Natuurmonumenten in het Lage Land van Texel. Het oudste deel ervan werd in 1909 aangekocht. In Waal en Burg leven veel weidevogels en veel planten, waaronder orchideeën, grote ratelaars, schorrekruid, zeekralen en koekoeksbloemen.

Eerst was het natuurgebied een kwelder, dit is nog steeds terug te zien aan de oude kreken. In 1654 ontstond de polder Waal en Burg door de bouw van de Ruigendijk.

Door het natuurgebied loopt een wandelroute met een lengte van 5,5 kilometer. Om de polder heen loopt de Waal en Burgerdijk, een voormalige zeedijk uit 1436. Deze dijk brak herhaaldelijk door en daarbij werden de wielen of walen gevormd. Bij herstel van de dijk werd die in een boog om het meertje heen gelegd. Voorbeelden hiervan zijn de Weegeswaal en Waaswaal. Langs en over de dijk loopt nu een fietspad van De Waal tot aan de Ruigendijk.

In 1934 werd de weidemolen De Kemphaan gebouwd om een deel van de polder onder water te zetten, in een vergeefse poging om het broedgebied van de kemphaan te behouden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]