Wapen van 's-Hertogenbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MathoBot (overleg | bijdragen) op 16 dec 2013 om 12:49. (taalfoutje opgelost met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wapen van de gemeente 's-Hertogenbosch

Het Wapen van 's-Hertogenbosch is het officiële herkenningsteken van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het wapen stamt al uit de middeleeuwen. In een beeld geeft het de geschiedenis van de gemeente van de twaalfde tot de zeventiende eeuw weer. Het wapen is zowel het wapen van de gemeente, als van de stad 's-Hertogenbosch.

De stad 's-Hertogenbosch is in de twaalfde eeuw vlak bij een bos van Hertog Hendrik I van Brabant gesticht en kreeg stadsrechten tussen 1185 en 1196.

De boom verwijst naar het bos waar gemeente en stad hun naam aan danken. Vroeger waren het één grote boom en twee kleinere bomen. Tegenwoordig is het er nog maar één. In de veertiende eeuw is het wapen van Hertogdom Brabant dat gevoerd werd door de hertogen uit het Brabants-Limburgse huis erbij gezet. Deze voerden het wapen, zoals dat heet, gevierendeeld met de Limburgse leeuw. Het bestaat dus uit vier leeuwen, linksboven en rechtsonder de Brabantse leeuw en rechtsboven en linksonder de Limburgse leeuw. Op meer Noord-Brabantse gemeentewapens is hetzelfde wapen met deze vier leeuwen te vinden, bijvoorbeeld bij het Wapen van Veldhoven en het Wapen van Waalwijk.

De Habsburgse adelaar werd tussen 1515 en 1519 aan het wapen toegevoegd. De kroon van de hertog en de twee mannen aan weerszijden van het schild werden voor het eerst afgebeeld in 1670. Dit was op de voorgevel van het Stadhuis.

In 1817 werd besloten, dat dit geheel als het wapen moest worden beschouwd. In 1978 is het uiterlijk van het wapen officieel bevestigd, waarbij onder andere de kroon een ander uiterlijk kreeg.

In 1996 werden de gemeente 's-Hertogenbosch en Rosmalen samengevoegd. Er moest een nieuw wapen komen. Besloten werd om het wapen van de gemeente 's-Hertogenbosch te handhaven. Alleen de oude kroon van 1817 werd teruggeplaatst.