Naar inhoud springen

Waterdunen (natuur- en recreatiegebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ziqo (overleg | bijdragen) op 22 sep 2018 om 18:00. (350 ha)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Waterdunen (natuur- en recreatiegebied)
Biotoop
Waterdunen (Zeeland)
Waterdunen
Situering
Land Nederland
Locatie Zeeland
Coördinaten 51° 24′ NB, 3° 30′ OL
Informatie
IUCN-categorie IV (Biotoop)
Oppervlakte 3,5 km²
Opgericht 2012
Website Officiële website

Waterdunen is een natuur- en recreatiegebied in aanleg in West-Zeeuws-Vlaanderen.

Natuurgebied

In West-Zeeuws-Vlaanderen werd vanaf 2012 een 350 hectare groot natuur- en recreatiegebied aangelegd op de plaats waar voordien camping Napoleonhoeve en een groot akkerbouwgebied lagen. Dit is in de Oud- en Jong Breskenspolder, ten noorden van Groede, tussen de Groedse Duintjes en bungalowpark Schoneveld. De natuur werd ontworpen als getijdennatuur, via een getijdenduiker stroomt het water uit de Westerschelde het natuurgebied in. Eind 2014 waren de grondwerken opgeleverd. Bijzonder aan het project is dat het gebied zo wordt ingericht dat de recreanten de vogels via vogelkijkhutten en kijkschermen van heel dichtbij kunnen observeren. In het toekomstige gebied worden veel trekvogels verwacht, aangezien het op een zeer strategisch punt is gelegen. Vanaf deze locatie maken veel trekvogels namelijk de oversteek over de Westerschelde. Ter hoogte van Waterdunen is er dan ook een door vogelaars veel gebruikte trektelpost. In het nieuwe gebied kunnen de trekvogels straks rusten, wassen, voedsel zoeken en water drinken (in de zoetwaterpoelen). Jaarlijks passeren hier veel bijzondere soorten waaronder zelfs bijeneters.

Bijeneter, een jaarlijkse doortrekker in Waterdunen
Vogelkijkwand
De zilvermeeuwen laten zich al volop zien in de nieuw gegraven wateren van het natuurgebied in aanleg

Een extra bijzonderheden is dat in een deel van het gebied zilte teelten zijn toegestaan. Het gaat daarbij om planten als zeekraal die als groente worden gebruikt.

Regionale economische effecten van Waterdunen

De regionale economische effecten van Waterdunen werden in 2007 onderzocht door adviesbureaus Rebelgroup en Blue Economy. Enkele kerncijfers uit hun rapportages:

  1. extra verblijfstoeristen per jaar: 283.000-360.000
  2. extra dagrecreanten per jaar: 150.000
  3. extra structurele werkgelegenheid: 144-350 arbeidsplaatsen
  4. extra bestedingen (structureel): 18-24 miljoen €/jaar

De investeringen in de aanleg van Waterdunen zorgen bovendien voor een aanzienlijke toename in incidentele werkgelegenheid, bestedingen en gemeentelijke inkomsten. De effecten op nationale schaal zijn in een maatschappelijke kosten-batenanalyse onderzocht. Het Centraal Planbureau heeft op basis van die MKBA geconcludeerd dat het project positief bijdraagt aan de nationale economie.

Oorsprong naam

De naam werd gegeven naar het nabijgelegen verdronken dorp Waterdunen.