Waterdunen (natuur- en recreatiegebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterdunen (natuur- en recreatiegebied)
Biotoop
Waterdunen (Zeeland)
Waterdunen
Situering
Land Nederland
Locatie Zeeland
Coördinaten 51° 24′ NB, 3° 30′ OL
Informatie
IUCN-categorie IV (Biotoop)
Oppervlakte 3,5 km²
Opgericht 2012
Foto's
Waterdunen

Waterdunen is een natuur- en recreatiegebied in aanleg in West-Zeeuws-Vlaanderen.

Natuurgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In West-Zeeuws-Vlaanderen werd vanaf 2012 een 350 hectare groot natuur- en recreatiegebied aangelegd op de plaats waar voordien camping Napoleonhoeve en een groot akkerbouwgebied lagen. Dit is in de Oud- en Jong Breskenspolder, ten noorden van Groede, tussen de Groedse Duintjes en bungalowpark Schoneveld. De natuur werd ontworpen als getijdennatuur, via een getijdenduiker stroomt het water uit de Westerschelde het natuurgebied in. Eind 2014 waren de grondwerken opgeleverd. Bijzonder aan het project is dat het gebied zo wordt ingericht dat de recreanten de vogels via vogelkijkhutten en kijkschermen van heel dichtbij kunnen observeren. In het toekomstige gebied worden veel trekvogels verwacht, aangezien het op een zeer strategisch punt is gelegen. Vanaf deze locatie maken veel trekvogels namelijk de oversteek over de Westerschelde. Ter hoogte van Waterdunen is er dan ook een door vogelaars veel gebruikte trektelpost. In het nieuwe gebied kunnen de trekvogels straks rusten, wassen, voedsel zoeken en water drinken (in de zoetwaterpoelen). Jaarlijks passeren hier veel bijzondere soorten waaronder zelfs bijeneters.

Bijeneter, een jaarlijkse doortrekker in Waterdunen


Door de instroom van zout water en de wisseling van hoog en laag water zullen in het gebied zoutplanten groeien en er zullen zilte graslanden ontstaan. Ook zijn zilte teelten toegestaan, waaronder zeekraal dat als groente wordt gebruikt.

Getijdenduiker[bewerken | brontekst bewerken]

De in- en uitstroom van zout water wordt mogelijk gemaakt door de getijdenduiker die gebouwd is in de dijk van 't Killetje. De getijdenduiker bestaat uit vier kokers die door de dijk heen lopen. De eerste koker voert het overtollige polderwater af. Hiervoor is een sloot aangelegd rond de Waterdunen. De andere drie kokers zorgen ervoor dat het water vanuit de Westerschelde bij eb en vloed het natuurgebied uit- en instroomt. Deze kokers zijn voorzien van schuiven waarmee het waterpeil in de Waterdunen wordt geregeld. In geval van nood kunnen deze volledig gesloten worden. De getijdenduiker is in september 2019 in gebruik genomen.[1] In een van de kokers kan een turbine worden geplaatst waarmee door het in- en uitstromende water energie kan worden opgewekt.

Oorsprong naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurgebied is vernoemd naar het nabijgelegen verdronken dorp Waterdunen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Waterdunen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.