Gladde boot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wedstrijdboot)

Een gladde boot, A-boot of wedstrijdboot is het type roeiboot, dat specifiek bedoeld is voor wedstrijden.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Gladde boten zijn erg smal, zodat er weinig weerstand van het water ondervonden wordt. Bijkomend effect is wel dat dit soort instabieler is dan bijvoorbeeld een C-boot, waardoor er veel training vereist is om zelfs maar overeind te blijven. Daarnaast zijn gladde boten meestal ook langer dan C-boten

De gladde boot beschikt in tegenstelling tot een C-boot niet over een zichtbare buitenkiel. Voor de koersvastheid van een gladde boot is daarom een vin vereist, die onder de achterste helft van de boot is bevestigd.

Het roer van een gladde boot is veel kleiner dan die van een C-boot. Daarnaast is deze permanent aan de onderkant van de boot bevestigd en niet, zoals bij een C-boot, aan de achtersteven van de boot.

De term “glad” is afgeleid van de huid van de boot. Gladde boten hebben een gladde huid die vroeger van hout werd gemaakt, maar tegenwoordig bijna altijd volledig van kunststof (meestal een combinatie van kevlar en carbon).

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Gladde boten zijn er voor één, twee, vier of acht personen, voor boordroeien en voor scullen. De vieren en de boordtwee kunnen gestuurd zijn of ongestuurd (met of zonder stuurman/vrouw). Een één-persoons gladde boot wordt een skiff genoemd.

De voor de roeisport gebruikte gladde boten
icon naam type aantal roeiers heren dames stuurman
Skiff 1x 1 O O nee
Dubbel twee 2x 2 O O nee
Twee zonder 2- 2 O O nee
Twee met 2+ 2 - - ja
Dubbel vier 4x 4 O O nee
Dubbel vier met 4x+ 4 - - ja
Vier zonder 4- 4 O O nee
Vier met 4+ 4 - - ja
Acht 8+ 8 O O ja
  • De x geeft scullen aan, twee riemen per roeier. De andere nummers zijn boordnummers.
  • De + of het woordje met slaat op een gestuurd nummer, in de boot is een stuurman of -vrouw aanwezig. Bij de andere nummers sturen de roeiers zelf.
  • Met een O zijn de Olympische nummers in de open klasse aangegeven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]