Wikipedia:Archief/Wikipedia:CRR-Vandalismebestrijding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 29 feb 2008 15:12 (CET) na verwijdernominatie.[reageren]


Met de term vandalisme wordt bedoeld:

  • toevoegen van schuttingtaal, seksueel getinte opmerkingen, reclame, het plaatsen van externe links die niets met het betreffende artikel te maken hebben,
  • verwijderen van relevante informatie,
  • bewuste misleiding.

In bredere zin wordt het volgende gedrag ook tot vandalisme gerekend:

  • stug doorgaan met wijzigen na herhaalde aanmaning door medewikipedianen,
  • wijzigen van gebruikerspagina's van andere wikipedianen tegen de zin van de betreffende wikipediaan in.

Wat te doen bij vandalisme?

Elke wikipediaan heeft het recht (of plicht) om vandalisme direct te herstellen. Omdat dit in de praktijk niet altijd lukt, is er een checklist vandalismebestrijding waarop anonieme wijzingen en nieuwe artikelen na controle per dagdeel kunnen worden afgetekend. Een ander hulpmiddel is het rode uitroepteken op de recenten wijzigingen pagina waarmee wordt aangegeven dat een wijziging nog niet gecontroleerd is. Moderators hebben een extra knop "terugdraaien" waarmee vandalisme heel makkelijk kan worden hersteld. Voor andere wikipedianen is het het handigst om in de geschiedenis de laatste niet-gevandaliseerde pagina op te vragen, op bewerken te klikken en deze vervolgens op te slaan. Bij het constateren van grootschalig vandalisme is het zaak zo spoedig mogelijk één of meerdere moderators hiervan op de hoogte te brengen.

Checklist vandalismebestrijding

...

Twijfel over een wijziging

Als niet direct duidelijk is of er sprake is van vandalisme, verdient het de voorkeur om hiervan melding te maken op de overlegpagina en/of contact te zoeken met een medewikipediaan die beter thuis is de betreffende materie (zie: Wikipedia:Wikipedianen naar expertise).