Zarafshon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zarafshon
Hoogste punt Chimtarga (5489 m)
Lengte 300 km
Breedte 50 km
Locatie Tadzjikistan
Coördinaten 39° 20′ NB, 69° 40′ OL
Zarafshon
Zarafshon
Uitzicht over de Zarafshon vanaf de Anzobpas.
Uitzicht over de Zarafshon vanaf de Anzobpas.
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Zarafshon (Tadzjieks: Зарафшон; Oezbeeks: Zarafshon; Russisch: Зеравшанский хребет) is een ongeveer 300 km lange en ongeveer 50 km brede bergketen in Centraal-Azië. De bergketen strekt zich in oost-westelijke richting uit over het noorden van Tadzjikistan, in het zuiden van de provincie Sughd. De hoogste bergtop in de Zarafshon is de Chimtarga (5489 m).

De Zarafshon vormt de belangrijkste en middelste van drie parallelle bergketens die het Tadzjiekse deel van de Ferganavallei scheiden van de rest van Tadzjikistan. De andere twee ketens zijn het Turkestangebergte in het noorden en het Hisorgebergte in het zuiden. De drie ketens gaan in het oosten over in het Alaigebergte, dat daar de grens tussen Tadzjikistan en Kirgizië vormt. In het westen worden de bergen breder en lager, om ten oosten van Samarkand ten slotte dood te lopen op de steppes van de Mirzacho'lvlakte.

De Zarafshon ligt vrijwel geheel in het stroomgebied van de Zarafshonrivier. In het noorden vormt de gelijknamige dal van deze rivier de scheiding met het Turkestangebergte. In het zuiden wordt de scheiding met het Hisorgebergte gevormd door zijrivieren van de Zarafshonrivier, die op drie plekken door middel van doorbraakdalen de Zarafshonketen doorkruisen. Verschillende paswegen verbinden beide zijden, maar de belangrijkste is de verharde Anzobpas. In 2006 werd deze route vergemakkelijkt door de oplevering van een vijf kilometer lange tunnel.