Zoetermeerse gezinsmoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zoetermeers familiedrama)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoetermeerse gezinsmoord
Plaats Zoetermeer, Nederland
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 30′ OL
Datum 6 april 2005
Aanslagtype gezinsmoord
Doden 3
Dader(s) Richard Harteveld
Slachtoffer(s) Claudia van Veen (31)
Marieke Harteveld (5)
Charlotte Harteveld (3)
Zoetermeerse gezinsmoord (Nederland (hoofdbetekenis))
Zoetermeerse gezinsmoord

De Zoetermeerse gezinsmoord betreft een drievoudige moord op 6 april 2005 in de Nederlandse stad Zoetermeer. De 33-jarige systeembeheerder Richard Harteveld vermoordde thuis zijn vrouw Claudia van Veen (31) en dochters Marieke (5) en Charlotte (3).

Aanleiding[bewerken]

De aanleiding voor de drievoudige moord was te vinden in een buitenechtelijke relatie die Harteveld had met een Poolse vrouw, die hij op internet als webcamgirl had leren kennen. Hij wilde de vrouw in zijn huis in Zoetermeer kunnen ontvangen, nadat zij daar op had aangedrongen. Hij had zijn minnares verteld dat hij een gezin had gehad, maar dat dit reeds langere tijd vermist was. Hij had haarzelf al een aantal malen in Polen opgezocht. Bij zijn tripjes naar dat land hield hij zijn vrouw voor dat hij voor zijn werk naar Duitsland moest reizen. Later bleek dat hij er meerdere buitenechtelijke relaties op na had gehouden.

Gepleegde feiten[bewerken]

Bij de komst van zijn minnares stonden zijn vrouw en dochters kennelijk in de weg. Hij besloot ze om te brengen terwijl zij in bed lagen. De lijken van zijn gezinsleden bracht hij vervolgens naar een bos in de Brabantse gemeente Alphen-Chaam, waar hij ze in een kuil begroef. In het weekend nadat hij de moorden pleegde ontving hij de Poolse gewoon thuis. Zij sliepen in het bed waar kort daarvoor echtgenote Claudia was omgebracht.

De maandag na dit weekend gaf Harteveld zijn gezin als vermist op. Onder meer zijn schoonouders geloofden hem aanvankelijk. Samen met hen 'zocht' hij Claudia overal, hij liet zich door hen troosten en leverde informatie aan het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Ontmaskering en veroordeling[bewerken]

Anderhalve week later werd hij echter, door verklaringen van hemzelf en getuigen - hij had geen sluitend alibi - ontmaskerd als moordenaar. Ook werden er bloedsporen in en bij zijn woning en in en rond zijn auto gevonden.

Op 31 maart 2006 werd hij voor de drievoudige moord tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Op 13 april 2007 werd deze straf in hoger beroep omgezet in 20 jaar cel en tbs.

Boek en documentaire[bewerken]

Televisiepresentator en auteur Leo Fijen schreef met behulp van de nabestaanden een reconstructie in boekvorm van deze gruwelijke moorden. Dit boek, Familiedrama van Zoetermeer, kwam in maart 2010 uit. Ook maakte Fijen bij het boek een gelijknamige documentaire. Deze werd voor het eerst op 5 april 2010, vijf jaar na de moorden, in de reeks Het drama van ... bij de RKK uitgezonden.

Bibliografie[bewerken]

  • Het familiedrama van Zoetermeer: Claudia, Marieke en Charlotte moesten dood - Leo Fijen. Baarn: Uitgeverij Ten Have. ISBN 9789025960759.