Zwarte madonna van Częstochowa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De zwarte madonna van Częstochowa

De zwarte madonna van Częstochowa (Pools: Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej, ook Czarna Madonna of Matka Boska Częstochowska, Latijn: Imago thaumaturga Beatae Virginis Mariae Immaculatae Conceptae in Claro Monte, Kerkslavisch: Ченстоховская икона Божией Матери) is een icoon van de maagd Maria.

De icoon van de Zwarte Madonna van Częstochowa zou in 1384 naar de Poolse stad Częstochowa zijn gebracht.

Legende[bewerken]

In 1430, tijdens een van de vele veldslagen in de middeleeuwen, werd de icoon door hussieten uit het altaar gerukt en ontvreemd. Onderweg leek de icoon steeds zwaarder te worden en toen getracht werd om hem met zwaarden stuk te hakken, begon de icoon te bloeden. Uiteindelijk viel hij in drie stukken uiteen. De koning gaf opdracht hem te restaureren, maar in de linkerwang van Maria lieten ze een litteken zitten. Sindsdien komen elk jaar duizenden pelgrims naar de Jasna Góra (lichte berg) in Częstochowa om deze afbeelding te zien. Ze noemen de zwarte madonna (in het Pools Czarna Madonna) ook wel Matka Boska (goddelijke moeder) en beschouwen haar als de 'koningin van Polen'.

Volgens de overlevering is deze icoon geschilderd door de evangelist Lucas en gebruikte de evangelist een tafel uit het huis van Maria als ondergrond.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]