1e congresdistrict van Montana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het 1e congresdistrict van Montana (MT-1) is een voormalig kiesdistrict voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Van 1913 tot 1993 vaardigde Montana twee vertegenwoordigers af. Tussen 1919 en 1993 werden die ook uit twee afzonderlijke districten gekozen, het 1e en het 2e congresdistrict van Montana. Het 1e district omvatte het westelijke deel van de staat. In 1993 werden beide districten opgeheven en werd de enige overblijvende afgevaardigde gekozen in een at-large district.

Door bevolkingstoename vastgesteld bij de volkstelling van 2020 krijgt Montana in 2023 opnieuw twee kiesdistricten. Een onafhankelijke commissie moet de grenzen van deze districten bepalen.[1]

Het 1e district werd gedurende zijn 74-jarige bestaan hoofdzakelijk vertegenwoordigd door Democraten; slechts gedurende vijf termijnen van twee jaar stuurde het district een Republikein naar Washington. Bekende verkozenen waren Jeannette Rankin, de eerste vrouw die een nationaal ambt bekleedde in de Verenigde Staten; Mike Mansfield, die later senaatsleider en ambassadeur werd; Lee Metcalf, die later ook senaatsleider werd; en Max Baucus, die later senator en ambassadeur werd.