Acute stressstoornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Acute stressstoornis
Coderingen
ICD-10 F43.0
ICD-9 308
DSM-IV 308.3
MeSH D040701
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

De acute stress-stoornis is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de angststoornissen. Ondanks dat deze als zodanig staat beschreven is het echter geen psychiatrische of aanverwante stoornis. De stoornis kan optreden als iemand is blootgesteld aan een ernstige traumatische ervaring (in de volksmond ook wel aangeduid als shock). De reacties op dit trauma zijn sterke gevoelens van angst, afschuw, machteloosheid en hulpeloosheid.

Er kan ook sprake zijn van deze stoornis wanneer men op jonge leeftijd veel meemaakt. Wanneer een adolescent dan wel jong volwassene veel ernstige dingen heeft meegemaakt, of meer dan respectievelijk voor zijn leven moet knokken, ellende, rouwverwerking en ander verdriet van grote emotionele waarde meemaakt, kan deze stoornis optreden. Echter, in deze gevallen kan deze stoornis herhaaldelijk terug optreden, en heel lang aanhouden.

Wie aan de acute stress-stoornis lijdt, heeft meestal een verdoofd gevoel, ontwikkelt problemen met geheugen, slaap en concentratie, is prikkelbaar, schrikachtig of angstig en ervaart het trauma regelmatig opnieuw.