Afghaanse afghani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Afghani)
Ga naar: navigatie, zoeken
Afghani
Land Afghanistan
Verdeling 100 pul
ISO 4217-code AFN
Afkorting of valutateken Af.
Wisselkoers 1 EUR = 72,3478 AFN
(15 juni 2013)
Actuele wisselkoers (en) XE.com
(en) Yahoo Finance
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Afghaanse afghani is de munteenheid van Afghanistan. Eén afghani is honderd pul.

De naam van de munteenheid is afgeleid van de landnaam en betekent "datgene wat van Afghanistan is".

Er worden munten gebruikt van 1, 2 en 5 afghani. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 afghani.

Per december 2002 werd de oude afghani (ISO-4217-Code: AFA) vervangen door de nieuwe afghani (ISO-4217-Code: AFN). Hierbij werden drie nullen weggestreept.

De koersen worden door de vrije markt bepaald. Algemeen wordt aangenomen dat de handelaren op de markt de koersen zeer nauwkeurig bepalen.

In Afghanistan worden de Amerikaanse dollar en de Pakistaanse roepie veel gebruikt naast de nationale munteenheid.

De eerste munten die in Afghanistan werden gebruikt werden in de 7e eeuw v.Chr. ingevoerd, toen het land samen met Iran het Perzische Rijk vormde, ten tijde van de Achaemeniden. Daarna werden Griekse munten ingevoerd. Achtereenvolgens werden tijdens de overheersing door de Scythen, de Parthen, de Kushana, de Hunnen in de 4e eeuw en de Turken in de 7e eeuw, de respectievelijke munten gebruikt.

Na de verovering door de islam werden islamitische munten ingevoerd. Vervolgens hebben de Seltsjoeken en daarna de verschillende Mongoolse heersers het toenmalige geldgebruik beïnvloed. In 1747 heerste de Afghaanse koning Ahmed Shah Durrani over het land, die eigenlijk de eerste echte Afghaanse munten introduceerde. Na diverse oorlogen met de Engelsen werden in 1891 munten met het Afghaanse symbool uitgegeven. De Perzische kraan (IRK), Indiase roepie (INR) en Russische roebel (RUES) werden tot 1881 gebruikt, waarna deze munten vervangen werden door de Kabuli rupee (AFR). In 1927 werd de rupee vervangen door de afghani (AFA) in een verhouding van 1,1 rupee : 1 afghani. In 2001 waren er drie versies van de afghani in roulatie: met het drukken van geld probeerde het verzet de economie van Taliban-regering te verwoesten. In 2002 werd de nieuwe afghani ingevoerd, die een waarde had van 1000 Rabbini afghani (AFAR) of 2000 Dostumi afghani (AFAD).

Bronnen, noten en/of referenties