Blinkende prachtkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Anthaxia nitidula)
Blinkende prachtkever
Blinkende prachtkever
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Onderklasse:Pterygota (Gevleugelde insecten)
Superorde:Endopterygota
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Buprestidae (Prachtkevers)
Geslacht:Anthaxia
Soort
Anthaxia nitidula
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Buprestis nitidula
Blinkende prachtkever
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blinkende prachtkever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De blinkende prachtkever of bloemenprachtkever (Anthaxia nitidula) is een kever uit de familie van de prachtkevers (Buprestidae).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De mannetjes zijn goudgroen, de vrouwtjes meer blauwgroen met een koper-achtige kleur kop en het wat gerimpelde halsschild, beide geslachten hebben een goudglans over het hele lichaam. De prachtige tekening is het best met een loep te bekijken, omdat deze diertjes slechts 5 tot 8 millimeter lang worden en een vrij smal lichaam hebben. De ogen zijn opvallend groot en de antennes kort en duidelijk zaag-achtig gesegmenteerd.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De blinkende prachtkever is te vinden op bloemen, en op zonnige dagen zijn de kevers massaal op schermbloemigen te vinden. Meestal in de buurt van bossen of boomgaarden, de larven leven namelijk van dood hout onder de schors van fruitbomen zoals kers en pruim, en van de sleedoorn. Ze zijn meerjarig en leven in het begin meer onder de schors en vreten zich later verder het hout in. Het opruimen van dode bomen en gebruik van insecticiden in de fruitteelt zijn waarschijnlijk de oorzaken van het achteruitgaan van de soort, die in tegenstelling tot veel andere warmteminnende soorten juist in aantal afneemt in Nederland in België. De soort is de enige uit het geslacht Anthaxia die in zowel België als (zuidoostelijk) Nederland voorkomt, maar leeft met name in wat warmere streken, van rond het Middellandse Zeegebied tot noordelijk Afrika en Klein-Azië.