Anzhelika Agurbash

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Angelica Agurbash (Wit-Russisch: Анжаліка Агурбаш) (Minsk, 17 mei 1970) is een in 1970 in Wit-Rusland geboren zangeres, die met name bekend werd door haar deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2005 en haar beroerde Engelse uitspraak.

Biografie[bewerken]

Het entertainen van mensen deed Angelica al vanaf dat ze erg jong was. Haar doorbraak kwam echter op haar 18e. Sinds 1990 is Angelica actief als zangeres. Naast zangeres is duizendpoot Angelica ook erg actief als fotomodel en actrice. Zo werd ze in 1988 Miss Wit-Rusland, in 1990 Miss photo USSR

In 2003 verhuisde Angelica naar Moskou, maar vergeten deed ze haar moederland niet. In 2004 werd haar vaak gevraagd, waarom ze niet Wit-Rusland vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. Eigenlijk had ze hier nog nooit over nagedacht, maar toch besloot ze in 2005 een kans te wagen in de voorronde en met het gewenste resultaat.

Songfestival nationaal[bewerken]

De selectieprocedure in Wit-Rusland kan het best worden vergeleken met een grote soapserie. In totaal werden 31 liedjes toegelaten om te strijden voor het felbegeerde ticket naar het Eurovisiesongfestival in Kiev. Een vakjury selecteerde 14 deelnemers die hun liedje mochten vertolken tijdens de voorronde die, echter niet live, op 25 december 2004 werd uitgezonden. De drie liedjes, die de meeste stemmen kregen tijdens de televoting gingen door naar een volgende ronde waarin de drie geselecteerde liedjes werden beoordeeld door wederom een vakjury. Uiteindelijk koos de jury op 31 januari 2005 voor het liedje Boys and Girls, dat werd gezongen door Angelica Agurbash.

Het winnende lied kreeg echter veel kritiek te verduren en er werd ernstig getwijfeld of het liedje Wit-Rusland door de halve finale van het Eurovisiesongfestival zou kunnen leiden. Er werden aan Angelica vervolgens twee andere liedjes aangeboden: Show me your love, honey, geschreven door Svika Pick, en Love me tonight, geschreven door componist Nikos Terzis en tekstschrijver Nektarios Tirakis. De drie liedjes werden voorgesteld aan de vakjury, die vervolgens koos voor het lied Love me tonight.

Nikos Terzis en Nektarios Tyrakis schreven voor het Eurovisiesongfestival van 2004 het lied "Shake it", waarmee Sakis Rouvas derde werd voor Griekenland op het Eurovisiesongfestival in Istanboel.

Eurovisiesongfestival[bewerken]

Door Angelica's deelname aan het Eurovisiesongfestival werd ze bekend in Europa. Ze zong het liedje Love me tonight, dat werd geschreven door Nektarios Tyrakis en de muziek werd geschreven door Nikos Terzis.

Angelica werd op de valreep toch nog 13e in de halve finale met 67 punten. Op zich niet een erg slecht resultaat; maar hiermee kwalificeerde zij zich toch net niet voor de finale van het festival.

In 2007 wilde Angelica een nieuwe gooi doen naar het Songfestival met het lied Miracle maar werd gediskwalificeerd omdat ze het lied in de zomer 1 keer had gezongen tijdens een optreden en de regels zijn dat een lied niet voor 1 oktober publiek gezongen mag worden.

Alexandra Award 2005[bewerken]

De prijs voor de slechtste Engelse uitspraak op het Eurovisiesongfestival ging bij het Eurovisiesongfestival van 2005 opnieuw naar Wit-Rusland. De prijs, vernoemd naar de Wit-Russische kandidate van vorig jaar, ging met iets meer dan 20% van de stemmen naar Angelica Agurbash zelf. De Moldaviërs eindigden op gepaste afstand als tweede met Walters & Kazha uit Letland op de derde plek.

De uitslag:

Zie ook[bewerken]