App Store (iOS)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Apple App Store
App store
Ontwikkelaar Apple Inc.
Lanceerdatum 10 juli 2008
Aantal apps 900.000 
(Juni 2013)
Status Actief
Besturingssysteem iOS
Platform(s) iPod, iPhone, iPad
Portaal  Portaalicoon   Informatica

De Apple App Store is een app store voor applicaties die ontwikkeld zijn voor het mobiele besturingssysteem iOS van Apple. De dienst staat gebruikers toe om applicaties op te zoeken en te downloaden die ontwikkeld zijn met de iOS SDK. De applicaties kunnen direct op een iOS-apparaat worden geïnstalleerd of via een computer met iTunes.

Applicaties in de App Store zijn in het algemeen gericht op iOS-apparaten, zoals de iPhone, iPod en iPad, en maken gebruik van speciale specificaties van de apparaten. Applicaties zijn gratis of voor een vast bedrag te verkrijgen. Apple houdt 30 procent van de winst voor haar rekening, de rest gaat naar de ontwikkelaar.

Geschiedenis[bewerken]

Op 10 juli 2008 kwam de App Store beschikbaar via een update van iTunes. Op 11 juli 2008 kwam de iPhone 3G beschikbaar. Deze draaide op iOS 2.0.1, een update van iOS die ondersteuning voor de App Store toevoegde. Deze update kwam ook beschikbaar voor de iPhone en iPod touch via iTunes. Sinds 10 februari 2012 bevat de App Store meer dan 1.1 miljoen applicaties.

Op 20 oktober 2010 werd de Mac App Store aangekondigd, welke op 6 januari 2011 actief werd. De werking is gelijk, alleen de applicaties zijn ontworpen voor OS X. De Mac App Store is alleen beschikbaar voor Mac OS X 10.6 of hoger.

Sinds februari 2011 kunnen ontwikkelaars abonnementen aanbieden aan gebruikers. Gebruikers betalen een vast bedrag per week/maand/jaar en ontvangen dan elke keer nieuwe inhoud.

Op de Worldwide Developers Conference in 2012 maakte CEO Tim Cook bekend dat de App Store meer dan 400 miljoen gebruikers met geregistreerde creditcards heeft. Ook zijn er 650 duizend applicaties beschikbaar.

Op 7 januari 2013 werd bekend dat er in totaal 40 miljard keer een applicatie gedownload is via de App Store. De helft van deze downloads kwamen uit 2012.

Sinds 1 februari 2013 kunnen ontwikkelaars van applicaties gebruik maken van het domein appstore.com om naar hun applicaties te linken.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.