Autopsie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Autopsie (Grieks: "met eigen ogen zien" ), ook wel inwendige lijkschouw(ing), sectie of obductie, is het inwendig onderzoeken van het lichaam van een overleden persoon om doodsoorzaak en ziekteprocessen te onderzoeken en vast te stellen. Een weinig gebruikt begrip is 'lijkopening'.

Verschil obductie/sectie[bewerken]

Het verschil tussen de termen obductie en sectie is minimaal. Een obductie is klinisch en wordt door een arts aangevraagd waarbij toestemming nodig is van de familie. 'Sectie' is de term voor een gerechtelijke autopsie: hiervoor is geen toestemming van de familie nodig, en familie kan dit ook niet verhinderen. De officier van justitie of de procureur gelast dit onderzoek. Autopsie is het gezamenlijke woord voor deze begrippen.

Autopsie in niveaus[bewerken]

Een autopsie wordt verricht op meerdere niveaus:

  • Bekijken van het gehele lichaam in zijn samenhang.
  • Bekijken van gehele organen.
  • Onderzoek in het orgaan.
  • Microscopisch onderzoek.

Waar vindt autopsie plaats?[bewerken]

De autopsie heeft plaats in de sectieruimte van een mortuarium, veelal een ziekenhuismortuarium.
Een forensische sectie kan plaatsvinden in de sectieruimte van een mortuarium, maar vindt in Nederland meestal plaats in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Wie verrichten de autopsie?[bewerken]

In de meeste gevallen wordt een autopsie verricht door twee personen.

  • Obductieassistent: Neemt meestal de organen uit.
  • (Forensisch) patholoog-anatoom: Verricht onderzoek op de uitgenomen organen.

Specialisatie[bewerken]

Een autopsie wordt verricht door een gespecialiseerde arts: een patholoog-anatoom of een forensisch patholoog-anatoom. De bekendste Nederlandse patholoog anatoom was dokter Jan Zeldenrust (1907 - 1990). Hij werd in 1951 de eerste directeur van het Gerechtelijk Geneeskundig Laboratorium, dat samen met Gerechtelijk Laboratorium (opgericht 30 juli 1945) in 1999 fuseerde tot het Nederlands Forensisch Instituut.

Uitspraak autopsié of autópsie?[bewerken]

Tegenwoordig hoort men steeds vaker de uitspraak autópsie, met de klemtoon op de tweede lettergreep, net als vakántie, inténtie, prodúctie, enzovoort. Deze laatste woorden komen echter uit het Latijn, terwijl autopsie uit het Grieks komt. De juiste uitspraak is dan ook autopsié, net als bij geriatrié, psychologié, orthopedié, met de klemtoon op de laatste lettergreep, enzovoort.[1]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties