BC Dinamo Tbilisi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
BC Dinamo Tbilisi
Clubnaam Basketball Club Dinamo Tbilisi
Opgericht 1934
Plaats Vlag van Georgië Tbilisi
Stadion Sportpaleis (Tbilisi)
Capaciteit 9.700
Kleuren
Voorzitter Vlag van Georgië Badri Patarkatsishvili
Trainer Vlag van Georgië Zaza Tsagareishvili
Sponsor Bank of Georgia
Competitie Georgian Top League
Website Officiële site
 
Thuiskleuren jersey
Thuiskleuren jersey
 
Thuiskleuren shorts
Thuiskleuren
 
Uitkleuren jersey
Uitkleuren jersey
 
Uitkleuren shorts
Uitkleuren
Geldig voor 2019-2020
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

Basketball Club Dinamo Tbilisi (Georgisch: საკალათბურთო კლუბი დინამო თბილისი), is een professionele basketbalclub uit Tbilisi, Georgië. De club speelt in de Georgian Top League.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sovjet-Unie[bewerken | brontekst bewerken]

De club is opgericht in 1934, en is daarmee een van de oudste clubs van de Sovjet-Unie. De club heeft verschillende titels gewonnen, waaronder de FIBA European Champions Cup (nu EuroLeague) in 1962. In 1960 speelde Dinamo tegen SKA Riga uit de Sovjet-Unie. Uit en thuis werd er verloren. De eerste wedstrijd verloren ze met 61-51. De tweede wedstrijd verloren ze met 69-62. In 1962 won Dinamo wel de FIBA European Champions Cup. Ze speelde tegen Real Madrid uit Spanje. De wedstrijd eindigde in 90-83.[1] In 1969 haalde Dinamo de finale om de Saporta Cup. Ze speelde tegen Slavia VŠ Praag uit Tsjecho-Slowakije. Ze verloren met 80-74. De topspelers die voor Dinamo speelde waren Goeram Abasjidze, Valeri Altabajev, Nikoloz Derugin, Nodar Dzjordzjikija, Revaz Gogelia, Levan Intskirveli, Gennadi Kapoestin, Ilarion Khazaradze, Aleksandre Kiladze, Micheil Korkija, Otar Korkija, Anzor Lezjava, Goeram Minasjvili, Levan Mosesjvili, Vladimer Oegrechelidze, Aleksandr Petrov, Zoerab Sakandelidze en Amiran Skhiereli.

Georgië[bewerken | brontekst bewerken]

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd Dinamo de allereerste winnaar van de onafhankelijke Georgian Top League in 1991. Het gebrek aan succes in de afgelopen tijd is te danken aan het uitblijven van een grote sponsor. Echter, de Bank of Georgia (bank van Georgië) werd de club patroons in 2011, waardoor de ploeg kon worden versterkt met buitenlandse spelers, en meer ambitieuze doelstellingen konden worden vastgesteld voor de toekomst. De club speelt daarom in de oranje kleuren in plaats van het vertrouwde blauw. In totaal hebben ze zes Superliga titels, drie Georgische bekers en twee Otar Korkija Supercups behaald.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (oud)-spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (oud)-coach[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Vroegere tenue[bewerken | brontekst bewerken]

 
Thuiskleuren jersey
Thuiskleuren jersey
 
Thuiskleuren shorts
Thuiskleuren
 
Uitkleuren jersey
Uitkleuren jersey
 
Uitkleuren shorts
Uitkleuren
BC Dinamo Tbilisi - Europa Cup winnaars