Basicode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cassettes van een NOS-cursus Basicode

Basicode was een project met als doel een universele programmeertaal voor hobbycomputers te maken. De taal was afgeleid van de programmeertaal BASIC.

Oorsprong[bewerken]

In de jaren 80 had elke homecomputer zijn eigen BASIC-dialect. De programma's waren niet zonder meer onderling uitwisselbaar. Om dit probleem te verhelpen, had men Basicode, een soort Esperanto voor homecomputers, ontwikkeld.

In 1980 werd Basicode door de Nederlandse Omroep Stichting in het radioprogramma Hobbyscoop tot het leven geroepen.

Voor veel homecomputers kwam een programma beschikbaar dat Basicode kon lezen en verwerken. De programma's werden als geluidsbestand aan het eind van het radioprogramma Hobbyscoop uitgezonden en klonken als cirkelzaaggeluiden. Bekende woorden voor elke uitzendingen waren: "drie seconden na nu...".

Ook de TROS deed een tijd aan Basicode. Zij namen Basicode 3 onder de loep, een uitgebreidere versie dan Basicode 2.

Werking[bewerken]

Basicode maakte gebruik van standaard subroutines. Deze subroutines werden specifiek per computer geschreven, zodat het algemene programma deze kon oproepen zonder systeem-specifieke parameters.

Daarnaast definieerde Basicode de wijze waarop het programma als geluiden op de cassetterecorder werd vastgelegd. De verschillende computers hadden daar namelijk verschillende methoden voor in gebruik, waardoor ze elkaars cassettes normaalgesproken niet konden lezen.

Evoluties[bewerken]

  • Basicode 1
  • Basicode 2
  • Basicode 3 / 3C

Trivia[bewerken]

  • De NOS heeft als 1-aprilgrap het belastingprogramma van dat jaar op dubbele snelheid afgespeeld door de ether gestuurd. Uiteraard was het niet mogelijk om deze data te gebruiken.
  • Op 7 maart 2012 zond de NCRV in het programma Lunch! een stukje van het Tros-programma uit. Het 'kruistalraadsel' wordt besproken en daarna horen de luisteraars de kenmerkende piep-kraakgeluiden om het 'kruistalraadsel' te 'downloaden'.