Basketbal Academie Limburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
BAL
Opgericht 2013
Hal Sporthal Boshoven
Capaciteit 1.000
Stad Vlag Weert Weert
Teamkleuren Zwart en wit
Voorzitter Jeroen van Veen
Coach Radenko Varagic
Hoofdsponsor Enerparking
Website Website
Kampioenschappen
Beker 1 (2021)
 
Thuiskleuren jersey
Thuiskleuren jersey
 
Thuiskleuren shorts
Thuiskleuren
 
Uitkleuren jersey
Uitkleuren jersey
 
Uitkleuren shorts
Uitkleuren
geldig voor 2021/22
Portaal  Portaalicoon   Basketbal

Basketbal Academie Limburg, kortweg BAL genoemd, is een Nederlandse basketbalclub uit Weert die in de BNXT League, het hoogste nationale niveau, speelt. De club speelt haar wedstrijden in Sporthal Boshoven.

In 2017 trad BAL toe tot de Eredivisie nadat de voormalige professionele club BSW opgeheven werd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd opgericht in 2013 als academie om jeugdspelers uit de provincie Limburg op te leiden. Voor het seizoen 2017/18 plande profclub BSW een fusie met BAL,[1] nadat de stekker uit BSW werd getrokken wegens schulden ging dit echter niet door. Daaropvolgend nam BAL de plek van BSW in de Eredivisie over. De Servische coach Radenko Varagić stapte ook over naar BAL.

In het seizoen 2019/2020 behaalde de club haar beste resultaat door (vlak voordat het seizoen werd afgelast door de Coronacrisis) op een zesde plek te eindigen.

In het daaropvolgende seizoen, het seizoen 2020/21, won BAL haar eerste prijs in de clubgeschiedenis. Op 2 mei 2021 won verrassend de club de DBL Cup (de éénmalige vervanger van de Basketball Cup) nadat Yoast United in de finale in Zwolle werd verslagen met 98-88. Daarna speelde BAL ook voor het eerst in de play-offs en verloor in een serie van ZZ Leiden over twee wedstrijden.

Als bekerwinnaar had BAL het recht om uit te komen in de Europese FIBA Europe Cup, maar er werd afgezien van inschrijving door de hoge kosten.[2] mocht BAL in de Supercup van 2021 spelen, hierin werd verloren in de Vijf Meihal van landskampioen Leiden met 87-74.[3] Op 27 november 2021 verlengde coach Varagic zijn contract tot 2027.[4]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Winnaar Runner up
Aantal Jaren Aantal Jaren
Vlag van Nederland Nederland
NBB-Beker 2021
Supercup 2021

Vrouwenteam[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2021 maakte BAL bekend vanaf het seizoen 2022/23 met haar hoogste vrouwenteam in de Women's Basketball League (het hoogste niveau van Nederland) te gaan spelen.[5] Voorzitter Van Veen gaf aan dat het uiteindelijke doel is om mee te spelen voor de prijzen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]