Begraafplaats van Hasselt (Kruisveld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Begraafplaats van Hasselt (Kruisveld)
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Hasselt Vlag van België België
Gesticht in 1929
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Hasselt (Kruisveld) is een gemeentelijke begraafplaats in de Belgische stad Hasselt. De begraafplaats ligt aan de Kerkhofstraat op ruim 1 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum (Markt).

In 1929 werd een nieuwe begraafplaats ingericht in het zuidelijke stadsdeel dat gekend was als het Kruisveld omdat vanaf 1930 op de oude begraafplaats geen nieuwe bijzettingen meer werden toegelaten.

In 2012 werd een nieuw gedeelte, gelegen tussen de Teschlaan en het crematorium, in gebruik genomen dat werd ingericht als strooibos. Hier kan met de as van de gecremeerde doden onder de aangeplante bomen uitstrooien.

Op de begraafplaats staan enkele gedenktekens voor de Hasselaars die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog als soldaat, weggevoerde of als politieke gevangene stierven.

Belgische oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Belgische graven

Verspreid over de begraafplaats liggen enkele perken met een paar honderd graven van Belgische gesneuvelden, oud-strijders, weggevoerde werkweigeraars en politieke gevangenen.

Britse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Hasselt (Kruisveld) Communal Cemetery
Overzicht
Locatie Hasselt, Vlag van België België
Totaal begraven 50
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Ongeveer centraal op de begraafplaats ligt een perk met 50 Britse gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Alle slachtoffers vielen tussen september 1944 en april 1945. Daarbij zijn 11 bemanningsleden van twee neergestorte bommenwerpers van de Royal Air Force en de Royal Canadian Air Force.

De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd onder Hasselt (Kruisveld) Communal Cemetery[1]

Zie de categorie Hasselt (Kruisveld) Communal Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.