Beit Hachidush

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beit Ha'Chidush (Hebreeuws: Huis van Vernieuwing) is een Nederlandse liberaal joodse gemeente. Het is een vereniging met leden, kandidaatleden en vrienden en is opgericht in 1995. Lid kan worden iedereen met tenminste een ouder die als joods gold in zijn of haar generatie.

Beit Ha'Chidush vindt zijn inspiratie in zowel de Torah, de Talmoed en andere klassieke bronnen als bij hedendaagse vernieuwingsgezinde denkers en groepen in Europa, Israël en de Verenigde Staten, zoals de Reconstructionisten, Jewish Renewal, de Liberals in Engeland en in het humanistisch-cultureel jodendom.

Beit Ha'Chidush heeft een gioer-opleiding. Jaarlijkse instroming is mogelijk. Docenten zijn rabbijn Hannah Nathans en Marcella Levie.

De gemeente komt twee keer in de maand en op feestdagen bijeen voor een dienst in de 250 jaar oude Uilenburger Synagoge te Amsterdam. Kabbalat Shabbat is op de eerste vrijdagavond van de maand en Shacharit op de derde zaterdagochtend van de maand.

Beit Ha'Chidush nam rabbijn Elisa Klapheck in dienst, de eerste vrouwelijke rabbijn in Nederland. Na het vertrek van rabbijn Elisa Klapheck naar Frankfurt werd Clary Roorda als rabbijn i.o. aangenomen. Sinds een paar jaar is Hannah Nathans de rabbijn van Beit Ha'Chidush.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]