Bergklassement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het bergklassement in de wielersport is een nevenklassement waar bepaald wordt wie gekroond wordt tot beste klimmer van de wedstrijd. Op de top van een vooraf vastgesteld aantal heuvels en/of bergen is een streep getrokken waar punten te verdienen zijn voor de eerste paar renners die de top van de klim bereiken. Meestal zijn de beklimmingen ingedeeld in meerdere categorieën variërend van buitencategorie (zwaar) tot 4e categorie (licht). Niet alle wielerkoersen gebruiken noodzakelijkerwijze al deze categorieën.

De leider in het bergklassement krijgt meestal een trui uitgereikt. De bekendste bergklassementen zijn:

De kleur van de bergtrui verschilt enorm per wedstrijd. In navolging van de Ronde van Frankrijk kennen ook Parijs-Nice, het Internationaal Wegcriterium en de Ronde van Beieren een witte trui met rode bollen terwijl het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Baskenland een rode trui met witte bollen hebben. Een variant op de bolletjestrui met blauwe bollen wordt sinds kort gebruikt door de Ronde van Spanje en de Ronde van Utah. In de Ronde van Italië, Tirreno-Adriatico en Ronde van Zwitserland is de trui voor beste klimmer groen; in de Ronde van Catalonië, Ronde van Californië en de Driedaagse van De Panne-Koksijde rood; in de Ronde van Romandië roze; in de Ronde van Polen paars, in de Ronde van Portugal blauw en in de Tour Down Under wit.

Overigens zijn er ook eendagswedstrijden zoals de Clásica San Sebastián die een bergklassement opmaken van één dag. Er is dan uiteraard geen trui, maar wel een geldprijs aan verbonden. De Eneco Tour en de Ronde van België behoren tot de belangrijkste meerdaagse wedstrijden zonder bergklassement.