Berkakit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Berkakit
Беркакит
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Gezicht op Berkakit vanaf de heuvel (sopka) Lysa
Gezicht op Berkakit vanaf de heuvel (sopka) Lysa
Vlag
Wapen
Locatie in Rusland
Berkakit (Rusland)
Berkakit
Kerngegevens
Federaal district Verre Oosten
Deelgebied Jakoetië (Sacha)
Gemeente oeloes Nerjoengrinski
Coördinaten 56° 34′ NB, 124° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(census 2010)
4.291
Hoogte centrum 812 m
Gebeurtenissen en bestuur
Gesticht 1975
Overig
Postcode(s) 678990
Netnummer(s) (+7) 41147
OKATO-code 98406552
Tijdzone YAKT (UTC+9)
Locatie in Jakoetië
Berkakit (Jakoetië)
Berkakit
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Berkakit (Russisch: Беркакит) is een nederzetting met stedelijk karakter en de enige plaats in de gelijknamige gorodskoje poselenieje binnen de oeloes Nerjoengrinski in het uiterste zuiden van de Russische autonome republiek Jakoetië.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Berkakit ligt in het zuidelijke deel van het Hoogland van Aldan in de taigazone van zuidelijk Jakoetië, op de rechteroever van het beekje Maly Berkakit ("Kleine Berkakit", zijrivier van de Tsjoelman, stroomgebied van de Aldan). De plaats ligt op 7 kilometer ten zuidoosten van de stad Nerjoengri en hemelsbreed op 670 kilometer ten zuidzuidoosten van de hoofdstad Jakoetsk.

De plaats heeft een treinstation (Station Berkakit) op de grens van de Kleine BAM met de Spoorlijn Amoer-Jakoetsk (AJaM; 430e kilometer vanaf Skovorodino; 0e kilometer naar Nizjni Bestjach). De Kleine BAM wordt ook wel gezien als zuidelijke tak van de AJaM. De plaats ligt op 2 kilometer van de Lena-snelweg (A360) richting Nizjni Bestjach.

Berkakit ligt in een gebied met een boreaal klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt -8°C, variërend van 16°C in juli tot -28°C in december.

Economie en voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats vormt een transportknooppunt aan de spoorlijn. De bevolking werkt in productielocaties bij en ter ondersteuning van het treinstation van Berkakit.

In Berkakit bevinden zich een cultureel centrum, enkele middelbare scholen en muziekscholen, medische voorzieningen, winkels en andere openbare voorzieningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de plaats komt van het Evenkse woord berkatsji ("zelfverwonding" of "jachtval")[1], die via het beekje werd overgedragen op de plaats.

De plaats ontstond vanaf 1975 bij de aanleg van de 'Kleine BAM'; een spoorlijn vanaf station Bamovskaja via Tynda naar Berkakit die onderdeel vormde van de Spoorlijn Baikal-Amoer (BAM), maar tegenwoordig wordt beschouwd als de zuidelijke tak van de Spoorlijn Amoer-Jakoetsk. De bewoners waren en zijn met name spoorwegarbeiders en hun gezinnen. In 1977 kreeg de plaats de status van arbeidersnederzetting (nederzetting met stedelijk karakter). Er werd toen ook een gedenkteken geplaatst voor de spoorwegarbeiders. In 1978 werd de lijn van Tynda naar Berkakit voltooid en in 1984 de lijn van Berkakit naar de steenkoolmijnen van Nerjoengri. In 2014 werd de lijn voltooid tot Nizjni Bestjach, het voorlopige eindpunt van de AJaM.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

 Volkstelling
 Schatting

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Berkakit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.