Bestuursvoorzitter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bestuursvoorzitter, gedelegeerd bestuurder of algemeen directeur is de eindverantwoordelijke binnen het bestuur van een bedrijf.

De rol van de bestuursvoorzitter hangt af van de bedrijfsvorm. In één model is er uitsluitend een uitvoerend bestuur. In een ander model is er naast het uitvoerend of dagelijks bestuur, dan meestal directie genoemd, ook een raad van bestuur die meestal maandelijks of minder vaak samenkomt om de strategische beslissingen te nemen. De bestuursvoorzitter is in beide gevallen binnen een bestuur verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken. De verantwoordelijkheid houdt ook in dat hij of zij vaak het veld moet ruimen indien de resultaten van een bedrijf verwijtbaar tegenvallen.

In het Engels heet een bestuursvoorzitter bij een uitvoerend of dagelijks bestuur chief executive officer (afgekort als CEO). In België wordt deze functie ook wel omschreven als afgevaardigd bestuurder De bestuursvoorzitter (of "CEO") hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met maar een zeer beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid (zoals Van der Moolen).

De voorzitter van de raad van bestuur heet in het Engels chairman.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]