Betula fruticosa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Betula fruticosa is een kleine berkensoort die groeit op een hoogte van 600 tot 1100 meter in vochtige bossen, rivieroevers en moerassen in Midden- en Oost-Europa, het zuiden van Oost-Siberië (Boerjatië en de Transbaikal), Mongolië, Korea en China (Binnen-Mongolië en Heilongjiang).

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt in China (hanyu pinyin) chái huà;Traditioneel Chinees: 柴樺; Vereenvoudigd Chinees: 柴桦) en in het Russisch (berjozovy) jernik ((берёзовый) ерник), slanets (berezovy) (сланец (березовый)), jernik-slanets (ерник-сланец) of jera (ера) genoemd. Betula fruticosa heeft geen Nederlandse naam.

Groei[bewerken | brontekst bewerken]

De soort groeit op veel plekken uit tot een struik van 0,75 tot 2,5 m hoog, maar kan langs rivieroevers uitgroeien tot een boom van 2,5 tot 3 m bij een stamdiameter van 2 tot 5 cm. De kale takken zijn rechtopstaand en zijn bedekt met of paarsbruine of grijszwarte schors.

De bladsteel heeft een lengte van 2 tot 10 mm en is net zoals de takken kaal. De bloemstengel heeft een lengte van 2 tot 5 mm, maar is in sommige gevallen tot 10 mm lang. Vrouwelijke soorten hebben een langwerpige opgaande bloeiwijze. De schutbladeren zijn gewimperd, hebben een lengte van 4 tot 7 mm en hebben elliptische nootjes. De bloemen bloeien van juni tot juli en de vruchten rijpen van juli tot augustus.[1]

Wikispecies heeft een pagina over Betula fruticosa.
Zie de categorie Betula fruticosa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.