Begraafplaats van Boekhoute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Boekhoute Communal Cemetery)
Begraafplaats van Boekhoute
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Boekhoute Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Boekhoute is een gemeentelijke begraafplaats in het Belgische dorp Boekhoute, een deelgemeente van Assenede. De begraafplaats ligt aan Meuleken op 300 m ten westen van het dorpscentrum (Heilig Kruiskerk). De oorspronkelijke begraafplaats heeft een rechthoekig grondplan en wordt omgeven door een bakstenen muur. De toegang bestaat uit twee dienstgebouwtjes waartussen een dubbel traliehek is geplaatst. Aan de achterzijde in de Graafjanstraat is in het nieuwe gedeelte eveneens een toegang.

Direct na de ingang liggen in een perk tussen twee Britse gesneuvelden twee Belgische militairen en drie burgerlijke slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Verder liggen nog tussen de burgerlijke graven een vijftigtal Belgische oud-strijders uit beide wereldoorlogen.

Britse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Boekhoute Communal Cemetery
Britse en Belgische graven
Locatie Boekhoute, Vlag van België België
Totaal begraven 2
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Direct na de ingang van de begraafplaats liggen 2 Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het zijn de graven van luitenant George Brown en kapitein Charles Graham Haynes, beiden leden van de Royal Air Force. Zij werden bij een luchtgevecht met hun De Havilland DH9[1] op 23 oktober 1918 neergeschoten.[2] Kapitein C.G. Haynes werd tweemaal onderscheiden met het Military Cross (MC and Bar).

Hun graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd onder Boekhoute Communal Cemetery.

Zie de categorie Boekhoute Communal Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.