Bouwbesluit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels, ziekenhuizen etc. minimaal moeten voldoen. Verbouwingen vallen ook onder het Bouwbesluit.

Het Bouwbesluit wordt als zeer complex ervaren door de grote hoeveelheid bouwregels en de relatie tussen deze regels. De juridische schrijfwijze maakt het lezen ervan soms lastig.

Het Nederlands Bouwbesluit bevat voorschriften met betrekking tot het bouwen van bouwwerken uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Het eerste Bouwbesluit trad in 1992 in werking en daarmee werden de technische bouwvoorschriften (vastgelegd in gemeentelijke bouwverordeningen) voor het hele land gelijk. Daarna werd op 1 januari 2003 een vernieuwde versie van kracht (Bouwbesluit 2003). Op 1 april 2012 werd een nieuw Bouwbesluit ingevoerd, waarin onder andere het sloopbesluit en het gebruiksbesluit verwerkt waren. De nieuwe versie van het Bouwbesluit 2012 is op de website van de overheid in te zien.[1] De recentste versie is van 1 juli 2013.

Het Nederlands Bouwbesluit 2012 en de bijbehorende Regeling bouwbesluit 2012 verwijzen voor de invulling van de normen naar de NEN-normbladen van de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut en de Eurocodes, die de TGB-normen NEN 6700 t/m NEN 6790 vervangen.[2]

In het kader van deregulering werd in 2003 de verplichting van de aanwezigheid van buitenruimten en (buiten)berging bij nieuwbouwwoningen uit het Bouwbesluit geschrapt. Bouwers waren vanaf 2003 ook niet meer verplicht om een appartement met een balkon of dakterras op te leveren, wat ze vervolgens dan ook massaal nalieten. Kopers, stadsbesturen en consumentenorganisaties, zoals de Vereniging Eigen Huis, vinden dergelijke voorzieningen echter onmisbaar.

Omdat marktwerking geen garantie bleek te bieden voor de realisatie van deze voorzieningen, besloot minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie om de voorschriften voor fietsenberging en buitenruimte weer op te nemen in de bouwregelgeving.[3] Fietsenberging en een buitenruimte zijn in het Bouwbesluit 2012, dat op 1 april 2012 in werking trad, weer verplicht voor nieuwe woningen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties