CD Projekt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CD PROJEKT Capital Group)
CD PROJEKT Capital Group
Logo
Rechtsvorm Spółka akcyjna (≈ nv)
Oprichting mei 1994
Oprichter(s) Marcin Iwiński
Michał Kiciński
Land Vlag van Polen Polen
Hoofdkantoor Warschau
Werknemers 1.297 (30 augustus 2023) Bewerken op Wikidata
Producten The Witcher
Cyberpunk 2077
Industrie Computerspelindustrie
Omzet/jaar 2.138.875.000 Poolse złoty (2020) Bewerken op Wikidata
Winst/jaar 1.154.327.000 Poolse złoty (2020) Bewerken op Wikidata
Website cdprojekt.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

CD Projekt (ook bekend als CD PROJEKT Capital Group) is een Poolse naamloze vennootschap gevestigd in Warschau. CD Projekt is de moedermaatschappij van onder andere cdp.pl, CD Projekt RED en GOG.com.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgever van computerspellen cdp.pl (toen CD Projekt genaamd) was het eerste bedrijf van de huidige CD Projekt Group en werd in 1994 opgericht.

In 2002 werd de computerspelontwikkelaar CD Projekt RED Sp. z o.o. opgericht en is verantwoordelijk voor onder andere The Witcher-serie.

Distributiewebsite GOG.com (initieel en afkorting voor "Good Old Games") begon in 2008 als verspreider van klassieke pc-spellen voor moderne systemen. Spellen op GOG.com bevatten geen digital rights management (DRM). Sinds 2012 biedt de site ook recenter ontwikkelde spellen aan.

Nadat in 2009 een intentieverklaring werd getekend tussen vertegenwoordigers van Optimus S.A. en CD Projekt, verkreeg Optimus in 2010 alle aandelen van CD Projekt. Begin 2011 fuseerde beide bedrijven officieel en als gevolg daarvan werd Optimus S.A. hernoemd naar CD Projekt S.A. waarna in oktober van dat jaar CD Projekt RED Sp. z o.o. werd opgenomen in CD Projekt S.A.

In 2012 werd de uitgever van spellen hernoemd naar cdp.pl na tot die tijd CD Projekt te hebben geheten. Om de reorganisatie compleet te maken werd de Capital Group hernoemd naar CD Projekt in lijn met hoe het bedrijf in de geschiedenis heeft geheten.

Dochterondernemingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cdp.pl, uitgever van computerspellen
  • CD Projekt RED (CD Projekt S.A.), ontwikkelaar van computerspellen
  • GOG Ltd., online distributeur van computerspellen