Canada Dry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Canada Dry

Canada Dry is een merk van een frisdrank, die door Dr Pepper/Seven Up, Inc. wordt gemaakt.

Door de toevoeging van gember heeft Canada Dry zijn eigen typische smaak ('ginger ale'). Onder de merknaam worden ook tal van andere frisdranken op de markt gebracht, zoals Cola en tonic.

Het merk ontstond in 1904 en het werd in 1971 in meer dan 60 landen verkocht.

De verwijzing naar de reclame voor het welbekend niet-alcoholisch drankje en het gebruik ervan in een context die er op het eerste gezicht niets mee te maken heeft, is als volgt te begrijpen. Een werknemer (per hypothese een oudere werknemer) wordt door zijn werkgever ontslagen, maar voldoet niet aan de voorwaarden om het statuut van bruggepensioneerde te krijgen, alhoewel hij als uitkeringsgerechtigde volledige werkloze is erkend. Toch wil zijn werkgever hem vergoedingen toekennen onder dezelfde voorwaarden als een bruggepensioneerde. In dit geval spreekt men van een brugpensioen « Canada Dry »: het lijkt sterk op een brugpensioen, maar het is er geen. Zoals destijds het reclamespotje over de frisdrank Canada Dry luidde : « Het lijkt op whisky, maar het is het niet ».

Trivia[bewerken]

De naam Canada Dry wordt in België ook gebruikt voor pseudo-brugpensioenen. Dit zijn aanvullingen die de werkgever betaalt aan oudere werknemers die echter niet voldoen aan de wettelijke voorwaarden om van het werkelijk brugpensioen te genieten.