Carolina Petronella van Cuyck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Carolina Petronella van Cuyck, ook bekend onder de naam van haar echtgenoot, Carolina Petronella de Meij[1] (geboren in Den Haag, gedoopt op 6 november 1749 - overleden waarschijnlijk in Brussel na 1813) - was een Nederlands kunstschilder en tekenaar. Mogelijk droeg zij ook de voornaam Hillegonde.[2] Onder andere schilderde zij miniaturen.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Cuyck schilderde gestoffeerde landschappen in miniatuur. Zij was ook vaardig met de techniek van het "craijoneren," tekenen met crayon.[3] Naast landschappen schilderde zij historische onderwerpen en portretten. Onder andere maakte zij een portret van kunstschilder Coenraad Roepel,[4] naar een origineel van R. Bleeck. Zij schonk dit portret aan Confrerie Pictura. Zij werd in dit genootschap benoemd tot meesteresse. In 1777 werd zij daar erelid.[5]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Cuyck was de dochter van Catharina du Bois,[5] die ook miniatuurschilderijen maakte[3] en Pieter van Cuyck de Jonge, van wie zij ook haar opleiding kreeg.[1] Zij kreeg ook les van haar oom Karel van Cuyck.[5] In 1778 trouwde zij met advocaat Pieter de Meij[6] of de Mey. Mogelijk was het echtpaar familie van elkaar, want de moeder van De Meij heette ook du Bois, net als de moeder van Van Cuyck.[3] Het echtpaar kreeg vijf kinderen, waarvan het zoontje als zuigeling stierf.[3] Van de andere kinderen, dochters, is weinig tot niets bekend.