Travix International B.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CheapTickets.nl)
Ga naar: navigatie, zoeken
Travix
Oprichting 2001
Hoofdkantoor Oosterhout (Noord-Brabant), Nederland
Werknemers 350
Sector Toerisme
Omzet €540.000.000
Website Travix
Portaal  Portaalicoon   Economie

Travix International B.V. is een online reisbureau dat zes websites beheert, CheapTickets, BudgetAir, Vayama, Vliegwinkel en Flugladen. Het bedrijf ontstond in januari 2011 door een fusie van CheapTickets (Beins Travel Group B.V.), Vliegwinkel, Flugladen, BudgetAir (Airtrade) en Vayama. Het bedrijf is aangesloten bij SGR, ANVR, IATA en de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie. Het kantoor is gevestigd in Oosterhout (Noord-Brabant).

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd als CheapTickets.nl in 2001 opgestart door Reisbureau Beins. Het bedrijf was hiermee de eerste prijsvergelijker van vliegtickets van vakantievervoerders, reguliere lijndienstmaatschappijen en lowcostmaatschappijen in Nederland.

Hoewel CheapTickets.nl in 2001 is ontstaan dateert de geschiedenis van het bedrijf uit het jaar 1996 toen het internet in Nederland net opkwam. In dat jaar werd er al gewerkt aan de ontwikkeling van een vliegticketengine om vliegtickets van verschillende luchtvaartmaatschappijen naast elkaar aan te kunnen bieden op één website. Veel kennis over het online boeken werd opgedaan in de Verenigde Staten waar deze markt al enorm aan het groeien was. Ook werd er veel geëxperimenteerd met de verschillende multichannelkanalen om uiteindelijk in 2001 met de voltooide website te komen.

Vanaf dat moment werd het voor het eerst mogelijk om online vliegtarieven met elkaar te vergelijken en direct te boeken. Het gebruik van internet was toen echter nog gering, de markt klein en het overzicht van alle vluchten was destijds nog lang niet compleet. Vanwege deze redenen werd er flink geïnvesteerd in het verbeteren van de techniek en het vergroten van het aanbod. In 2005 werd het betalen via internet voor de consument gemakkelijker gemaakt met de komst van iDEAL.

Uitbreiding[bewerken]

Sinds de start in Nederland in 2001 is ook een site voor België opgestart. Ook deze markt wordt vanuit het kantoor in Oosterhout gestuurd, aangevuld met een callcenterteam op Curaçao voor in de avonduren. In 2007 is hier een website bijgekomen voor Duitsland. Hiervoor werd een eigen Duitse vestiging geopend in Saarbrücken. Naast deze drie merken heeft CheapTickets inmiddels nog meer verschillende labels opgestart zoals Cheaptickets.be, CheapTicketsbusiness.nl, GreenTickets.at, CheapTickets.fr en Cheaptickets.ch. In januari 2011 fuseerde het bedrijf met Vliegwinkel, Flugladen, Vayama en BudgetAir. Deze overkoepelende organisatie van online aanbieders van vliegtickets gaat sinds mei 2011 verder onder de nieuwe bedrijfsnaam Travix.

Hack[bewerken]

In oktober 2011 werd de website CheapTickets gehacked, waarmee de hacker klantgegevens van 700.000 klanten in handen kreeg. De hacker kon zich toegang verschaffen tot deze gegevens doordat deze op een onvoldoende beveiligde testomgeving stonden. Het betrof verouderde informatie en er waren geen bankgegegevens aanwezig. Er werd geen misbruik gemaakt van de gegevens en de hacker stelde het bedrijf op de hoogte van zijn bevindingen. Hierop werd de betreffende server offline gehaald.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. http://kassa.vara.nl/ Hacker kraakt website cheaptickets.nl {geraadpleegd op 5 juni 2014)