Cléoma Breaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cléoma Breaux
Cléoma Breaux met haar echtgenoot Joe Falcon
Cléoma Breaux met haar echtgenoot Joe Falcon
Algemene informatie
Geboren 27 mei 1906
Overleden 9 april 1941
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Cléoma Breaux (Crowley (Louisiana), 27 mei 1906 - ?, 9 april 1941) was een cajun-gitariste en -zangeres. Ze was getrouwd met accordeonist Joe Falcon met wie ze de eerste cajun-plaat, 'Allons à Lafayette', maakte.

Cléoma Breaux kwam uit een muzikale familie. Haar broers en zus speelden samen als de Breaux Frères: Amédé (accordeon), Ophé (gitaar) en zus Cléopha (viool). Ook Cléoma speelde af en toe in deze groep (ze is te horen op de opname 'Ma Blonde est Partie'), maar ze verliet de familiegroep na haar huwelijk met Joe Falcon in 1932 om met haar man platen te gaan maken.

'Allons à Lafayette' werd opgenomen in 1928 en werd een groot succes, waarna Falcon en Cléoma Breaux optraden in uitverkochte dancehalls in Louisiana en Texas. In 1928 en 1929 volgden nog verschillende opname-sessies. Tijdens de Grote Depressie werden geen opnamen gemaakt. In juli 1932 trouwden Falcon en Cléoma en in 1934, 1936 en 1937 werden opnames gemaakt. De opnames in 1937 zouden de laatste voor Falcon en Cléoma zijn. In die tijd werd de country & western met viool (fiddle) populair en langzaam werd de muziek van Falcon (met de accordeon als belangrijkste instrument) als ouderwets beschouwd. Cléoma stierf onverwacht op 9 april 1941. Haar man hertrouwde en zou met zijn band tot in de jaren zestig in dancehalls optreden.