De Belgische Standaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Belgische Standaard
Voorpagina van 13 november 1918
Eerste editie 1915
Laatste editie 1919
Oplage 51.915 (2015)
Hoofdredacteur Gustaaf Peeters
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Talen Nederlands
Portaal  Portaalicoon   Media

De Belgische Standaard was een Belgisch krant die tijdens de Eerste Wereldoorlog verscheen vanuit De Panne in het onbezette gebied achter de IJzer en bestemd was voor de soldaten aan het front.

Het blad was een initiatief van Gustaaf Peeters, een kapucijn, en kreeg snel een aantal medewerkers, waaronder Marie-Elisabeth Belpaire, Louisa Duykers, Frans Daels, Bertrand van der Schelden, Firmin Deprez, Hilaire Allaeys, Lodewijk De Wolf, Hilarion Thans, August Nobels, Henri Baels en Omer Wattez. De redactiesecretaris was Juul Filliaert.

Toen de leiders van de Frontbeweging meer greep op het blad probeerden te krijgen, werd dat verhinderd door pater Peeters. Daardoor verloor het blad in de loop van 1918 bij de Vlaamse soldaten aan belangstelling ten voordele van het radicale Ons Vaderland . Het werd verkocht voor 5 centiem en per nummer.

Het blad verscheen vanaf 10 januari 1915 wekelijks op 4000 exemplaren, vanaf 1 februari driemaal per week en vanaf 15 juni dagelijks. Het aantal exemplaren steeg tot ongeveer 8000 exemplaren in1917.

Op 31 december 1919 verscheen het laatste nummer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]