De Couwenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Couwenberg
De Couwenberg (2008)
Basisgegevens
Plaats Kaatsheuvel
Bouwjaar 1849 / 1881 / 1995
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Bestemming  voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf; restaurant
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  527688
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Romp van de molen met de afgegraven molenberg rond 1949
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Couwenberg is een windkorenmolen te Kaatsheuvel. Het is een beltmolen en een bovenkruier die gebouwd is in 1849, in opdracht van molenaar A.H. Couwenberg. In 1881 brandde de molen af, maar deze werd daarna hersteld.

Bij de bevrijding van Kaatsheuvel in de Tweede Wereldoorlog raakte de Couwenberg beschadigd. Ondanks verschillende pogingen slaagde de molenaar er niet in om subsidie voor herstel te krijgen. De molen werd in 1950 onttakeld en de molenaar maalde met een dieselmotor in het pakhuis. In 1994 werd De Couwenberg verkocht. De nieuwe eigenaars slaagden er wel in de molen te restaureren. In 1997 kwam het gebouw gereed, en doet weer dienst als korenmolen. Het maalkoppel heeft een pennetjeswerk. De Couwenberg is op donderdagmiddag open voor publiek.

De molenberg is in het verleden afgegraven om plaats te maken voor een pakhuis. Deze ruimte is in gebruik als restaurant,[1] maar de molen is nog steeds maalvaardig. Zo wordt het brood dat in het restaurant De Molen wordt geserveerd, gebakken van meel dat in de Couwenberg is gemalen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]