Denis Lawson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Denis Lawson
Denis Lawson (2006)
Algemene informatie
Volledige naam Denis Stamper Lawson
Geboren 27 september 1947
Land Vlag van Schotland Schotland
Werk
Jaren actief 1969-
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Denis Stamper Lawson (Crieff, 27 september 1947) is een Schots acteur. Hij werd in 2006 genomineerd voor zowel een Primetime Emmy Award als een BAFTA Award voor zijn bijrol als de behulpzame John Jarndyce in de vijftiendelige historische dramaserie Bleak House. Lawson maakte in 1969 zijn acteerdebuut in een aflevering van de dramaserie Dr. Finlay's Casebook. Zijn eerste rol op het grote scherm volgde in 1975, in de Britse film Dinosaur. Lawson is een oom van Ewan McGregor. Diens moeder Carol McGregor is Lawsons zus.

Lawson is met name actief in Britse series en miniseries. Hij speelde rollen in meer dan twintig verschillende, waarbij die als thoraxchirurg Tom Campbell-Gore in Holby City en die als de gepensioneerde rechercheur Steve McAndrew in New Tricks het omvangrijkst zijn. In zijn filmcarrière speelde hij ook een wederkerende rol, als X-Wing-piloot Wedge Antilles in zowel de originele Star Wars uit 1977 als de eerste twee vervolgen daarop.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 10+ televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Lawson woonde negentien jaar samen met actrice Sheila Gish voor hij in 2004 met haar trouwde. Ze overleed een jaar later aan kanker. Lawson kreeg in 1979 zoon Jamie, samen met actrice Diane Fletcher, met wie hij toen een relatie had.